Türkiye, Şubat sonu itibariyle son bir yıllık dönemde 161.2 milyar dolar döviz geliri elde ederken, büyük bölümü ithalata olmak üzere toplam 200.2 milyar dolar döviz harcaması yaptı.
Son beş yılda yabancı sermaye girişlerinin dövizi ucuzlatması sonucu yaşanan ithalat patlaması nedeniyle dış ticaret ve cari işlemler açıkları hızla büyüyen Türkiye’nin büyük bölümü ithalata olmak üzere bir yılda yaptığı toplam döviz harcaması 200 milyar doları aştı.
Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerinden yapılan belirlemelere göre, Türkiye’nin Şubat sonu itibariyle son bir yıldaki döviz gideri 171 milyar 181 milyon doları ithalata olmak üzere toplam 200 milyar 181 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Döviz giderleri içinde ithalattan sonra en büyük kalemi 11 milyar 912 milyon dolarla faiz oluşturdu. Son bir yılda yurt dışı taşımacılık hizmetleri dolayısıyla dışarıya 6 milyar 679 milyon dolar ödenirken, Türk vatandaşlarının yurt dışındaki turizm harcamaları da 3 milyar 198 milyon dolar oldu. Şubat sonu itibariyle son bir yılda diğer alanlarda yapılan döviz giderlerinin toplam tutarı da 6 milyar 679 milyon dolar olarak gerçekleşti.
DÖVİZ GELİRİ SADECE İTHALATA BİLE YETMİYOR
Türkiye’nin, Şubat sonu itibariyle son bir yıllık dönemde elde ettiği toplam döviz geliri ise 161 milyar 206 milyon dolarda kaldı. Yıllık döviz geliri aynı dönemdeki ithalatı bile karşılamaya yetmedi. Son bir yılda toplam ithalatın ancak yüzde 93.8’ini karşılayabilen toplam döviz geliri, toplam döviz giderlerinin ise sadece yüzde 80.5’i düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye, son bir yılda da döviz gelirlerinin en büyük bölümünü ihracattan elde etti. Ödemeler dengesi tanımıyla ihracat yıllık bazda 122 milyar 890 milyon dolar oldu. Bunun da 6 milyar 124 milyon doları bavul ticaretinden elde edildi. Toplam yıllık döviz gelirinin yüzde 76.2’sinin elde edildiği ihracat, aynı dönemdeki ithalatın yüzde 71.5’ini karşılayabildi.