Türkiye’nin Eğitimli Otobüs Kaptanları AKÜ’den Yetişiyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sultandağı Meslek Yüksekokulu (MYO) Otobüs Kaptanlığı Programı ikinci mezunlarını verdi. Mezun...

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sultandağı Meslek Yüksekokulu (MYO) Otobüs Kaptanlığı Programı ikinci mezunlarını verdi. Mezun olan 17 otobüs kaptanı adayına, apoletleri düzenlenen bir törenle takıldı.

Sultandağı MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kemal Karayormuk, günümüzde otobüs kaptanlığının son derece önemli ve sorumluluk isteyen meslek dallarından biri olduğunu söyledi. Karayormuk, “Bizim insanımızın canı, sizin şirket imajınız ve bu ülkenin milli serveti olan malımız, bu insanlara emanet. Bu, otobüs kaptanlığı mesleğine önem vermek için fazlasıyla yeterli bir durumdur.” dedi.

Reklam
Reklam

Değişen dünya ve Türkiye koşullarının insanları yeni iş modellerine götürdüğünü ifade eden Karayormuk, bundan sonra şirket birleşmelerinin, ortak platformların sıkça gündeme geleceğini belirtti.

Karayormuk, karayolu taşımacılığında hizmet veren şirketlerin aynı platformda farklı işler yaparak, fark oluşturduklarına değinerek, “En son teknolojik araçları alabilecek gücü olan çok sayıda yatırımcı var. Model rekabetinde, küçüğünden büyüğüne hiçbiri geri kalmıyor. Bu noktada tercih edilme nedeni önem kazanıyor." şeklinde konuştu.

Karayormuk, AKÜ Sultandağı MYO olarak, Otobüs Kaptanlığı Programı öğrencilerinin teorik ve pratik eğitimlerini yapabilecekleri Otobüs Kaptanlığı Atölyesi oluşturduklarını da dile getirdi. Karayormuk, mezun olan otobüs kaptanı adaylarına başarı dileklerinde bulundu.

Üniversite Sektör Danışmanı Ekrem Özcan da AKÜ Sultandağı MYO Otobüs Kaptanlığı Programı'nın kuruluş aşamasıyla ilgili bilgi vererek, Türkiye'deki otobüs işletmeciliğinin konforuyla, teknolojisiyle, otogarlarıyla dünyaya örnek olduğunu ve Türkiye'deki karayolu ulaşım sektörünün ulaşım özgürlüğünü sağladığını belirtti. Özcan, "Tek seferde 50 kişinin canını, fabrika değerindeki otobüslerinizi ve şirketinizin emanet ettiğimiz eğitimli otobüs kaptanıyla dünyaya örnek olduğumuzu söyleyemiyoruz. Avrupa'ya gittiğimizde bizimkilerden daha az kalitede otobüsü kullanan kaptanın kurallara nasıl uyduğuna, bizi nasıl yönlendirdiğine şahit oluyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Özcan, otobüs sektöründe en zayıf olunan noktanın, eğitimli personel sorunu olduğunu belirtti. Özcan, şunları söyledi: "Otobüs kaptanlığının önemi herkes tarafından sürekli dile getiriliyor. Devlet, bu sektörde eğitimli personel adına görevini yerine getirmiş durumdadır. Şu an topu devlete de atamayız. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Otobüs Kaptanlığı adıyla üç tane bölümün açılmasına izin vermiştir. Ayrıca, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yerleştirmede bu bölümler dikkate alınarak kadrolar açılmaktadır. Artık bizim bir şeyler yapmamız gerekir. Şimdi sıra federasyonlarda ve üretici firmalarda.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: