MERSİN (İHA) - Türkiye'nin en büyük bıldırcın üretim çiftliklerinden biri olan Karakayalar Hayvancılık Şirketi, yurt dışına açılmayı hedefliyor. Bu konuda Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden önemli ölçüde talep olduğunu söyleyen şirket ortaklarından Mahmut Karakaya, Ortadoğu'da Suudi Arabistan, Avrupa'da ise Almanya, Fransa ve Hollanda ile görüşmeler halinde olduklarını belirtti.
Mersin'in Bahçeli Beldesi'nde bin 600 metrekare kapalı alanda bıldırcın üretimi yapan Karakayalar, Türkiye'den sonra bıldırcın etini yurt dışına pazarlama hazırlığı içinde. Ayda 10-12 bin adet bıldırcın kesimi yapılan, 500 bin adet yumurta üretilen çiftlikte, bıldırcın ürünlerinde de çeşitliliğe gidiliyor. Şirket ortaklarından ve çiftliğin veteriner hekimi Mahmut Karakaya, Mersin'deki bıldırcın çiftliğinin bu alanda Türkiye'nin en büyük çiftliği olduğunu söyledi. Eğitimini tamamladıktan sonra yurt dışında, özellikle Kanada'da 6 yıl bıldırcın genetiği konusunda araştırmalar yaptığını belirten Mahmut Karakaya, şu anda Türkiye'deki zincir marketlerin büyük bölümüne bıldırcın eti
dağıtımı yaptıklarını kaydetti. Firma olarak Türkiye'de belli bir bıldırcın piyasasına sahip olduklarını, ancak bunu daha da büyütmek istediklerini ifade eden Karakaya, "Yurt dışından bu konuda önemli ölçüde talep var. Bıldırcın etinin turşusu konusunda da çalışma içindeyiz. Yurt dışından özellikle bu konuda talepler geliyor. İhracat bağlantılarımız oldu. Ortadoğu ülkeleriyle temas halindeyiz. Suudi Arabistan'daki bir firmayla görüşüyoruz. İnşallah kısa zaman sonra bıldırcın eti ve çeşitleri konusunda ihracata başlayacağız" dedi.
Çiftliklerinde bıldırcın etinin yanında bıldırcın yumurtası üretiminin de önemli ölçüde yer aldığını kaydeden Karakaya, bıldırcın yumurtasının konservesini talep eden en az 5 zincir market bulunduğunu, bu nedenle önümüzdeki günlerde bıldırcın yumurtası konservesini de piyasaya sunacaklarını söyledi. Ancak asıl hedeflerinin yurt dışına açılmak olduğunu yineleyen Karakaya, "Almanya, Fransa ve Hollanda, özellikle bıldırcının konservesi veya turşusunu talep etmekteler. Çünkü oradaki insanlar, işten gelince hemen hazır halde yiyecek bir şeyler bulmak istiyor. Biz bunun için de çalışmalara başladık. Kısa zamanda o ülkelere de ihracat yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Çiftliklerinde kesimlerin İslami kurallar çerçevesinde yapıldığını dile getiren Karakaya, "Aynı zamanda ticaret yaptığımız büyük alış veriş merkezlerinin istediği bütün sağlık testleri düzenli olarak yapılmaktadır. Ürünlerimiz son derece hijyenik bir ortamda yetiştirilmekte ve kesinlikle kansorejen içeren ilaçlı besin yoktur. Hayvanların yemi de çiftliğimizde üretilmekte olup, hormonlu değildir. Şunu içtenlikle söyleyebilirim ki, bu ürünleri biz kendimiz ailemizle birlikte yiyoruz. Vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla yemelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Bir bıldırcının ortalama 36 günde kesim seviyesine ulaştığını belirten Karakaya, "Oldukça besleyici olan bıldırcın eti, en çok böbrek taşlarına ve vücuttaki ağrılara iyi geliyor. Yumurtası ise, taze olarak alındığında çocukların gelişiminde ve astım hastalığında çok büyük faydası var. Yurt dışında, özellikle Kanada'da bıldırcının yumurtasından hap yapılmaktadır. Ve yurt dışındaki astım hastaları bunu kullanmaktadır" dedi.
Mersin'deki bıldırcın çiftliğinin kurucusu Ahmet Karaya ise, Türkiye'de bıldırcın eti ve yumurtası üretiminin ruhsatını alan ilk firma olduklarını açıklayarak, kaçak et ve yumurta üretimi yapanların sektöre zarar verdiğini söyledi. Karakaya, bu konuda İl Tarım Müdürlüğü yetkililerine gerekli şikayetleri yapmalarına rağmen, istenilen ölçüde mücadele yapılamadığından dert yandı. İhracat konusunda, maliyet yüksekliğinin kendilerini zorladığını ifade eden Karakaya, devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu, Avrupa'da ayda 2.5 milyon bıldırcın tüketildiğini kaydetti. İnsanların, bıldırcın etini duyduğunda çok pahalı olduğunu düşündüğünü belirten Karakaya, "Ama öyle değil. Bir et fiyatında üretim yapmaktayız. Temennimiz Türkiye'deki bütün evlerin mutfağına bıldırcın etinin girmesidir" şeklinde konuştu.