Türkiye'nin en büyük kaktüs çiftliğini kurdu

Ziraat mühendisi Zeki Kırkım (31), Muğla'nın Bodrum ilçesinde kurduğu 5 dönümlük çiftlikte binlerce kaktüs üreterek...

Ziraat mühendisi Zeki Kırkım (31), Muğla'nın Bodrum ilçesinde kurduğu 5 dönümlük çiftlikte binlerce kaktüs üreterek iç pazarda satıyor. Türkiye'nin en büyük kaktüs çiftliğini kuran Kırkım, binden fazla türde toplam 100 bin civarında kaktüs yetiştiriyor. Dünya üzerinde ise 12 bin kaktüs çeşidi buluyor.
Kırkım'ın dedesi Halil Kırkım, 1960 yılında gittiği Almanya'da bir kaktüs çiftliğinde çalışarak yetiştiriciliğini öğrenmiş, Türkiye'ye dönünce de hobi olarak yapmaya başlamış. Kaktüsleri eve sığmaz olunca 500 metrekarelik ilk serasını kurmuş. Ürettiği kaktüsleri de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere götürerek satmaya başlamış. Kendini iyice geliştiren Kırkım, 1974 yılında ilk defa tohumdan kaktüs yetiştirmiş. Bu arada da tecrübelerini, ziraat mühendisi torunu Zeki Kırkım'a aktarmış. Denizli'de de kaktüs yetiştirip satan Halil Kırkım, 74 yaşında vefat etmiş. Dedesiyle birlikte Denizli'de yıllarca kaktüs yetiştirip satan Zeki Kırkım da artan talepleri karşılamak üzere çiftlik kurmaya karar vermiş. Dedesinden öğrendikleriyle doğa şartlarının uygunluğu sebebiyle yedi yıl önce Bodrum'da Kaktüs Cenneti'ni kurmuş.
Güvercinlik köyü Maya kavşağında kurduğu çiftlikte binden fazla türde toplam 100 bin civarında kaktüs yetiştiren Kırkım, dünya üzerinde Arizona çöllerinden Güney Afrika'ya, Sicilya'dan Meksika'ya kadar yaklaşık 12 bin kaktüs çeşidi bulunduğunu söylüyor. 3 santimetreden 4 metreye, 50 gramdan 500 kilograma kadar çeşitli renk ve biçimlerde kaktüsler olduğunu kaydederek, vahşi güzelliğinin yanısıra yavaş ve kolay büyümeleri, uzun ömürlü olmaları sebebiyle sabrın ve sevginin sembolü olduklarını ifade ediyor.
Kaktüslere ilgisinin dedesi sayesinde çocukluğunda başladığını anlatan Zeki Kırkım, eğitimini de bu yönde aldığını belirtiyor: "İnsanlık tarihinde ilaç ve keyif verici madde üretiminde kullanıldıktan sonra günümüzde evlerde ve bahçelerde, vahşi ama dingin bir güzellikle duran kaktüslere ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle Kızılderililerin, savaştan önce kaktüsten elde edilen bir içecekle cesaretlerini arttırdığı biliniyor."
Kırkım, fiyatları 3 liradan başlayıp 35 bin liraya varan kaktüslere, yerli ve yabancı turistlerin yanısıra bölgeye yerleşmekte olan İngilizlerin de büyük ilgi gösterdiğini söylüyor. İşinin inceliklerini ise şöyle anlatıyor: "Kaktüsün en kalitelisi, tohumundan yetişeni. Kaktüs yetiştirmek, zahmetli ve zaman alan bir iş. Aylarca susuz yaşayabilen, dayanıklı bir bitki. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, toprağı kurumadan su vermemek. Islaklığı sevmediği için fazla sulanınca kökleri çürüyor. Diğer bir önemli özelliği de kireçli toprağı sevmemesi, onun için toprağını ithal ediyoruz. Gübresini de eksik etmemek gerekiyor."
Zeki Kırkım, Çin’den kaktüs ithali sebebiyle işlerinin azalmaya başladığını belirterek, bu durum karşısında bahçe bitkilerine yöneldiklerini sözlerine ekliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz