Türkiye'nin En Uzun Süren Doktora Çalışmasını 60 Yaşında Bitirmeyi Başardı

23 yıl önce 'gilebor' diye isimlendirilen ve halk arasında böbrek taşı düşürmeye faydalı olduğuna inanılan...

23 yıl önce 'gilebor' diye isimlendirilen ve halk arasında böbrek taşı düşürmeye faydalı olduğuna inanılan bitki üzerine Van'da doktora çalışmasına başlayan Refik Gündoğar(60) isimli vatandaş, başka bir ile tayin olunca yarım bıraktığı çalışmasını yıllar sonra tamamlamayı başararak doktor unvanını aldı. Refik Gündoğar, en uzun süren doktora çalışmasını tamamlayarak Türkiye'de bir ilki de gerçekleştirmeyi başardı. Gündoğar'ın tez savunmasına; 23 yıl önce birlikte doktora çalışması başladığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Seyit Mehmet Şen de katıldı.

Reklam
Reklam

1977 yılında ziraat fakültesini bitiren Refik Gündoğar, Van'da görev yaptığı 1991 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde doktora çalışmasına başladı. Bu sırada devlet memuru olduğu için ataması başka ile yapılan Gündoğar tez çalışmasını yarım bırakmak zorunda kaldı. 2008’de kendisi gibi çalışmasını yarım bırakan doktora öğrencilerine tezlerini tamamlama imkanı tanınınca o da kollarını yeniden sıvadı.

23 yıl sonra başladığı tez Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ndeki heyet tarafından başarılı bulunarak kabul edildi ve Refik Gündoğar'a doktor unvanı verildi. Refik Gündoğar duygularını şöyle ifade etti: “Doktora çalışmasının benim açımdan önemli olan bir yönü de bu tip çalışmaya meyli olan insanların hiçbir zaman pes etmemeleri. Eğer çalışılırsa, üzerinde durulursa muhakkak başarılıyor. Bu aslında insanın fizik olarak yaşlanmasının hiçbir önemi olmadığını, bu tip çalışmalarla daha genç kalındığını, daha dinamik bir yapıda olunduğunu gösteriyor. Ben şuanda kendimi fizik olarak yaşlı görünüyorum ama sanki okuldan yeni mezun olmuş durumda bir kişi olarak görüyorum.” dedi.

Reklam
Reklam

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ise bu durumun Türkiye’de pek fazla örneği olmadığını ifade ederek, “Gerçekten alanında tek olan doktora tezini başarıyla tamamlamış oldu ve bugün itibarıyla doktor unvanını heyetimiz kendilerine vermiş oldu. Tabi çalışanın önünde bir engel olmadığını da gösteriyor Refik kardeşimiz. Uzun bir yolculuğun sonuna varmış oldu. 22 yıllık bir mücadeleyi alnının akıyla hak etmiş oldu. Kendilerini tebrik ediyoruz.” diye konuştu.

Türkiye'de sıra dışı bir duruma tanıklık etmenin heyecanını yaşadıklarını ifade eden Dekanı Prof. Dr. Karadeniz, genç araştırmacıların Refik Gündoğar’ın azminden alacağı çok şey olduğunu belirterek, " Bu örnek pek olmadığı için kendisini özel kılan bir durum olarak ifade ediyoruz. Ve genç kardeşlerimize, doktora yüksek lisans eğitimi alan genç kardeşlerimize Refik beyin azmini örnek gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: