Türkiye’nin en yüksek barajı Deriner, su tutmaya başladı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı...

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Artvin’de düzenlenen törenle 4 tesisin temelini attı. İki bakan ayrıca Deriner Barajı’nda incelemelerde bulunarak, baraj kapaklarını kapattı. Türkiye’nin en yüksek barajı olma özelliğini taşıyan baraj su tutmaya başladı. Artvin ile özdeşleşmiş, ülkenin en hızlı akan nehri Çoruh üzerinde 3 dev barajın tamamlandığını belirten Eroğlu, “Bugün Deriner Barajı’nda su tutuyoruz. İnşallah açılışını da Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştireceğiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, beton kemer baraj sınıfında dünyanın 6. yüksek barajı olan Deriner Barajı’nın yaklaşık 1 milyar 400 milyon Amerikan Doları’na mal olduğunu belirten Eroğlu, inşaatına 1998 yılında başlanan projenin hızla tamamlandığını söyledi.

Barajda yılda 2 milyar 118 milyon kilovat saat elektrik üretileceğini ve bu rakamın Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yaklaşık yüzde 4’üne tekabül ettiğini anlatan Eroğlu, “Deriner Barajı’nda üretilecek elektrik, Çoruh projelerinde üretilecek enerjinin de yüzde 14’üne denk gelmektedir. Barajla 750 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.” diye konuştu. Eroğlu, barajın milli bütçeye katkısının tek başına 550 milyon TL olacağını belirtti.

"BİRÇOK ÜLKE KRİZ YAŞARKEN TÜRKİYE SON ÇEYREKTE YÜZDE 8,2 BÜYÜDÜ"

Eroğlu, törende ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Birçok ülkede ekonomik kriz yaşanırken, Türkiye’nin 2011 yılının son çeyreğinde yüzde 8,2 oranında büyüyerek dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olduğunu hatırlatan Eroğlu, artık hedefin 2023 yılında en büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Son 9 yılda her alanda olduğu gibi su yatırımlarında da cumhuriyet tarihi rekorlarının kırıldığını söyleyen Bakan Eroğlu, “Bakanlık olarak 9 yılda 40 milyar liralık yatırım yaptık. 206 âdedi baraj olmak üzere bin 128 tesisi tamamladık.” diye konuştu.

Tamamlanan tesislerle 11 milyon dekar arazinin suya kavuşturulduğunu ifade eden Eroğlu, 43 milyon kişiye içme suyu sağlandığını ve 2 milyon 250 bin dekar arazinin de taşkınlardan korunduğunu ifade etti.

Başta taşkın riski yüksek olan Doğu Karadeniz Bölgesi olmak üzere ülke çapında taşkınla mücadeleye önem verildiğini vurgulayan Eroğlu, Artvin’de temeli atılan taşkın tesisleri ile 1 ilçe, 9 köy, 1 kasaba ile 140 dekar arazinin taşkınlardan korunacağını söyledi.

“DERİNER BARAJI 75 MİLYON İNSAN HİZMET VERECEK”

Deriner Barajı'nın su tutulma ve toplu temel atma merasimine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Artvin’e yapılan yatırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çelik, “Çoruh Nehri’ne yeni bir gerdanlık takılıyor denildi. Muratlı, Borçka ve Deriner’in ardından inanıyorum ki en yakın zamanda Artvin ve Yusufeli barajlarıyla birlikte 5’i bir yerdeyi bu vadimize kazandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Deriner Barajı’nın Artvin’le birlikte 75 milyon insana hizmet verecek duruma geldiğini ifade eden Bakan Çelik katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından Deriner Barajı’nın su tutulma merasimi gerçekleştirilirken 4 tesisin de temeli atıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz