Türkiye'nin ev tekstili sektörü Bursa'da masaya yatırıldı

'2023 Vizyonunda Türk ev Tekstili Sektörü' paneli ile Türkiye ev tekstili sektörünü Bursa'da buluşturdu.Türkiye genelindeki...

'2023 Vizyonunda Türk ev Tekstili Sektörü' paneli ile Türkiye ev tekstili sektörünü Bursa'da buluşturdu.
Türkiye genelindeki ev tekstili sanayicileri ve işadamlarının temsil edildiği Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TETSİAD) gerçekleştireceği “2023 Vizyonunda Türk Ev Tekstili Sektörünün Yeri ve Geleceği, Fırsatlar-Tehditler” paneliyle sektörün nabzı Bursa'da attı.
Holiday Inn Hotel Bursa'da gerçekleştirilecek panele TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Türkiye'nin çeşitli kentlerinden sektör temsilcileri katıldı.
Türkün Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek ve Küçükçalık Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Küçükçalık’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde “2023 Vizyonunda Türk Ev Tekstili Sektörünün Yeri ve Geleceği, Fırsatlar-Tehditler” konusu ele alındı.
Panelinin ardından düzenlenen programda ise TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sektörün güncel durumu, sorunları ve çözüm önerilerinin de mercek altına alındığı toplantısında Türk ev tekstilinin dünya çapında geleceğinin parlak olduğuna değinildi.

Reklam
Reklam

"HEDEF 2023'DE 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT"
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TETSİAD) sunumuna göre; Türkiye’nin 2000 yılı ihracatı 2005’e kadar olan beş yılda yüzde 323 artış göstermiş. 2005’den 2010’a kadar gerçekleşen artış yüzde 55.
Türkiye'nin Ev Tekstili ihracatı: 2001 yılında Bir milyar 340 Milyon Dolar olarak gerçekleşmiş, 2003 yılında 2 Milyarı aşmış. olan ev tekstili ihracatı, 2008’de 3 milyar 110 milyon dolarla 3 Milyar barajını aşmış. Ancak 2010 yılında 2007’ninde altına inerek, 2 Milyar 705 milyon ile yılı kapatmış. Bu yıl yine bir artış trendi içinde olan ev kekstilinin 3 milyar barajını aşacağı varsayılmakta. Bu dönem için 2000 – 2010 arası yıllık ortalama yüzde 8.66 artış yakalandığı görülmekte.
Geçmişteki veriler ve Türkiye ve daha da önemlisi dünya ekonomisinde olası gelişmeler dikkate alındığında Türkiye'nin 2023 yılında Türk Ev Tekstili İhracatının 8 – 9 Milyar Dolara ulaşabileceği kaydedildi.

"İŞİ EHLİNE VERİN"
Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, yaptığı konuşmada Türkiye'nin çok büyük bir aşama kaydettiğini belirterek, "Türkiye nereden nereye geldi, bunu bilmeliyiz. Yapılan işler büyük işler. Türk işadamları dünyanın dört bir yanında iş yapabiliyorsa Türkiye Cumhuriyetinin yaptığı işlerle mümkün olmaktadır. Bu işler siyasiler tarafından girişimcinin önünün açılması ile mümkün olmuştur. Girişimcilerde çalışmışlardır" dedi.
Hüseyin Özdilek, bu dünyanın kimseye kalmayacağını belirterek, "Bu dünya Sultan Sülemyan'a kalmamış ki bize kalacak, geçen günlerimizi geri getirmek mümkün değil ama, geriye baktığımızda işçisi, bürokratı, profesyonel çalışanı ve siyasetçisi ile geriye bir şeyler bırakmak zorundayız. Dünyaya baktığımızda bir gelişmiş ülkeler, gelişmekte olanlar ve geri kalmış ülkeler görmekteyiz. Gelişmişliğin ise girişimci insanların yaptığı çalışmalarla mümkün olduğunu görmekteyiz. Farklılık girişimci işler yapma ile mümkündür." şeklinde konuştu.
Önemli olanın yapılan ürün müşteriye beğendirmek olduğunun altını çizen Özdilek, şunları söyledi: "Eğer beğendiremiyorsanız iş yapamazsınız. Türkiye'nin ufku çok geniş, Türkiye Cumhuriyeti sizlere güveniyor. Organizasyonda kimin kızı veya oğlu olursa olsun işin ehli insanlar işe alınmalı. İşe alınanlar da firmayı sahiplenmeli ve ona göre çalışmalı."
Milli çıkarların şirket çıkarları ile ters düşmediğinin altını çizen İşadamı Özdilek, "Çünkü üretilen malı, geçen gün hesap yaptım Özdilek'in cirosunun yüzde 12'si devlete kurumlar vergisi, KDV, işçi vergisi ve toplam 52 trilyon lira vergi ödemişiz. Özdilek'i yok saydığın zaman bu 52 trilyon liradan devlet yoksun kalacak. Bu katkıyı en iyi serbest piyasa yapar, yeterki kayıt altında olsun." dedi.

Reklam
Reklam

"BİZDE AYRAN GÖNÜLLÜ GENÇLER ÇOK"
Şirket güçlü olursa yatırım yapacağını anlatan Özdilek, "Hepsi milli çıkarlara faydalı şeyler. Bütün yatırımların tamamı vergiye bağlı. İnsanlar ise kesinlikle meslek liselerinden yetişmeli. Ancak biz de ayran gönüllü gençler çok kesinlikle işlerine sahip çıksınlar, maaşı beğenmiyorsa kendileri iş kursun. Önlerinde hiç bir engel yok. Türkiye bunu sağlamakta. Ancak son zamanlarda gençler tüketime yöneldiği için kredi kartları ceplerinde, bankalarda kredi kartlarını kefilsin senetsiz gönderiyor. Ondan sonra kredi kartı borcunu ödemek için işten çıkarak aldığı parayı borca yatıranlar oluyor." şeklinde konuştu.
Lüks düşkünü olunmamasını isteyen Hüseyin Özdilek, "Lüks araba ve yaşam alışkanlığı edinmeyin. İnsan öncelikle dosta düşmana muhtaç olmadan sokakta dimdik yürümeli. İnsan ayağını yorganına göre uzatmalı, öncelikle insani ihtiyaçlarını karşılamalı." şeklinde konuştu.
2023 yılında 500 milyar dolarlık hedefinin yakalanması için öncelikle devlete düşen görevler olduğunu anlatan Özdilek, "İyi planlama yapılmalı. En iyi şekilde hesaplamalar yapılmalı, pazarların belirlenmesi lazım. Ayrıca karşılaşılan bürokratik sıkıntılar giderilmeli. İhracat yapılabilmesi için ara mallara da ihtiyaç var. Ayrıca teşvikte verilmeli. Hepimiz 2023 yılına kadar dersimizi iyi çalışmalıyız." şeklinde sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

TÜRKÜN: DAHA GİDECEĞİMİZ ÇOK YOL VAR
Türkün Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, ise, sektörün çok geniş olduğunu belirterek, "Bizler sadece konfeksiyon ev tekstili ürünlerini satmaktayız. Yaptığımız ürünler dışarıda tercih deilmesine rağmen Türk müşterisine biraz pahalı geliyor. Müşterinin ağız tadını test etmek adına yaptığımız değerlendirmeler bize gelecek adına ışık tutacak." dedi.
Erol Türkün, "Eğer orta dereceli vatandaşlarında alabileceği mal üretsek mağaza sayımızı daha da artırabilirdik. Türk firmalarının dünyadaki tanınabilirliğini sağlamak için büyük bir azmimiz var. Ürünlerimizi dünyaya satmak istiyoruz. Geldiğimiz yerden memnunuz ama daha gideceğimiz çok yol var." şeklinde konuştu..
Erol Türkün, krizde krize grimemek gerektiğini belirterek, "Hep krizle yatıp kalkarsan krize girersin. Her fırtınanın adından güneş açacaktır. Eğer önünü iyi görüyorsan, paran da cebinde varsa hedefin de varsa 2012'de yatırım yap." dedi. Artık sanayide devletin eli olmayacağına göre sahayiciler olarak devleti iyi yerlere getirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Elvin Tekstil Genel Müdürü Osman Nuri Canik ise, kötümser olmak için hiç bir sebep olmadığını belirterek, "Krizler gelir geçer, zikzaklar olsa da dünya nüfusu artıyor. Krizde kötü yakalanmış ve kötü bir yönetim sergiliyorsan bundan korkabilirsin. Aksi takdirde korkmak için hiç bir sebep yok. Aksine bunda bir sıçramada yapabilirsin." dedi. Osman Nuri Canik, Türkiye'nin 2023 yılında hedeflerini rahatlıkla yakalayacağını sözlerine ekledi.

Küçükçalık Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Küçükçalık da, Türkiye'nin 2023 yılında belirlenen hedefleri yakalamak için iç piyasasını canlandırması gerektiğini belirterek, "2023 yılında Türkiye'nin nüfusu 73 milyondan 83 milyona ulaşacaktır. Buna göre iç piyasayı canlandırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz