“Türkiye’nin faiz kumarı sonuç verebilir”

TC Merkez Bankası’nın yurt içinde ve yurt dışında tartışılan politika bileşiminin sonuç verebileceği belirtiliyor.

Wall Street Journal gazetesi, TC Merkez Bankası için “ateşle oynuyor” eleştirilerin yapıldığını anımsattığı geniş haber analizinde zayıf lira ve düşük enflasyona dikkat çekerek “Şimdi ise, Türk stratejisinin sonuç verdiğine ilişkin kanıtlar var” dedi. Merkez Bankası’nın politikasının enflasyonu düşürmek isteyen başka yükselen ülkeler için “model” oluşturabileceğini belirten gazete, buna karşın Türkiye’nin stratejisinin başarısının garantili olmadığını da öne sürdü.

ABD’nin borsa ve iş çevreleri gazetesi The Wall Street Journal, geniş bir haber analizde Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele benimsendiği “konvansiyonel olmayan” politika bileşimi için “ateşle oynuyor” eleştirilerinin yapıldığını anımsattı. Merkez Bankası’nın Salı günü faizlerini değiştirmeme kararını verdiğine işaret eden gazete, “Şimdi ise, Türk stratejisinin, sonuç verdiğine ilişkin kanıtlar var, en az şimdilik” diye yazdı.

Reklam
Reklam

-“BAŞKA YÜKSELEN ÜLKELER İÇİN MODEL OLUŞTURABİLİR”-

Merkez Bankası’nın politika bileşiminin, sıcak parayı çekmeden enflasyonu düşürmek isteyen başka yükselen ülkelerin merkez bankaları için “model” oluşturabileceğini belirten gazete, Türk lirasının doların karşısında değer kaybetmesinin, sıcak para girişlerinin faiz indirimlerinin sonucunda azaldığının işareti olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

-“TÜRK YAKLAŞIMI RİSKLİ AMA KANIT PUDDİNGTE”-

“Merkez Bankası’nın kredibilitesi için meydan okuma oluşturduğu için Türk yaklaşımı riskli” değerlendirmesine karşın Capital Economics yükselen piyasalar kıdemli iktisatçısı Neil Shearing’in zayıf lirayı, Merkez Bankası’nın politikasının sonuç verdiğinin işareti olarak değerlendirerek “kanıt puddingte” ifadesinin de aktarıldı.

-“BENZER EKONOMİLER, TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIMINI İZLESİN”-

Neil Shearing, “yapısal olarak benzer ekonomileri olan ülkelerin, Türkiye’nin yaklaşımını izlemesinin iyi olacağı”nı savunurken Türkiye gibi düşük tasarrufları olup ancak yüksek reel faizleri olan Brezilya’ya bir gözü sürekli Türkiye’de olması tavsiyesinde bulundu.

Reklam
Reklam

RBC’nin kıdemli yükselen piyasalar analisti Paul Biszko’nun, Türkiye’de enflasyonun düşük olmasının “benzersiz bir fırsat penceresi”nin sağladığı savına da yer veren WSJ, geçmişte Türkiye ve Brezilya’nın enflasyon hedeflemesini yürüttüklerini ancak daha sonra farklı politikaları uyguladıklarını belirterek halen Türkiye’nin politika faizinin rekor düzeyde iken Brezilya’nınkinin yüzde 11.25 gibi yüksek düzeyde bulunduğuna dikkat çekti.

-“TÜRKİYE’NİN ZORUNLU KARŞILIKLARI POLİTİKASINA SICAK BAKIYORLAR”-

WSJ, Türkiye’nin birçok yükselen ülkenin merkez bankaları gibi “pahalı döviz müdahalesi taktiği”ni yürüttüğüne, IMF’nin de bu alımların yarattığı likidite fazlalığı konusunda uyarıda bulunduğuna dikkat çektiği haberinde başka yükselen piyasaların Türkiye’nin “zorunlu karşılıkları” politikalarına sıcak baktıklarını belirtti.

Paul Biszko da “başka ülkelerin de Türkiye’nin örneğini izlemeye başladığı”nı, Çin, Rusya, Polonya ve Hindistan’ın zorunlu karşılıklarını artırdıklarını söyledi.

Haberde “Şimdilik Türkiye’nin aldığı önlemlerin, sıcak para girişlerini banka mevduatı ve para piyasalarına yönlendirdiği gibi göründüğü”, Aralık ortası ile Ocak ortası arasında 8 milyar dolarlık net sıcak para çıkışının olmasına karşın tahvile yönelik 2,2 milyar dolarlık net bir giriş olduğuna işaret edildi.

Reklam
Reklam

-“TÜRKİYE’NİN RİSKLİ STRATEJİSİNİN BAŞARISI GARANTİLİ DEĞİL”-

“Ancak Türkiye’nin riskli stratejisinin başarılı olacağının kesin bir garantisi yok” diyen gazete, RBC’nin yükselen piyasalar araştırma başkanı Nick Chamie’nin “liranın zayıflığının” başka sonuçlarını da doğurabileceği uyarısına yer verdi.

Chamie, fiyatların Merkez Bankası’nın kontrolünün dışına çıkabileceği, bir faiz artışına ihtiyaç duyulabileceği uyarısını yaptı.

ABD’li gazete, Türkiye’de yıllık tüketici enflasyonunun 41 yılın en düşük düzeyine inmesine rağmen çekirdek enflasyonu ve üretici fiyatların beklenenden yüksek olduğuna işaret ettiği haberinde Barclays Capital’ın Avrupa yükselen piyasaları başekonomisti Christian Keller’in yükselen dünya petrol ve gıda fiyatlarına dikkat çekerek küresel fiyatların Türkiye aleyhinde bir seyri izlediğini söyledi. Haberde şöyle devam edildi:

“Şimdilik ise, Türkiye, diğer gelişmekte olan ülkelerce kıskanılıyor. Mesele, bu politika modelini izleyip izleyemeyecekleridir. Yaparlarsa ve Türkiye’nin hatalı olduğu ortaya çıkarsa, bunun küresel enflasyon için sonuçları oldukça olumsuz olabilir.”(ANKA)

Reklam
Reklam