Türkiye'nin Hastalığı Hipertansiyon

Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon genelde kırk yaş üzerindeki insanlarda görülüyor. Uzmanlar, dikkat edilmezse bu hastalıktan...

Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon genelde kırk yaş üzerindeki insanlarda görülüyor. Uzmanlar, dikkat edilmezse bu hastalıktan dolayı organların kaybedilebileceğini söylüyor.

Tuz tüketiminin oldukça fazla olduğu Türkiye'de 18 buçuk milyon hipertansiyon hastası bulunuyor. Kalp, beyin, göz ve böbreklere büyük zarar veren bu hastalık, ciddi organ yetmezliğine de sebep oluyor.
Ordu Medical Park Hastanesi Kalp – Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Erkan Kuralay, tansiyon hastalığının önemini vurgulayarak, ciddi organ yetmezliklerine sebep olacağını belirtti. “Hipertansiyon sadece ülkemizde değil dünyada en sık görünen hastalıkların başında gelmektedir ve ciddi organ yetmezliklerine sebep olmaktadır. En fazla etkilediği organlar ise kalp, beyin, göz ve böbreklerdir.” dedi.

Reklam
Reklam

Kişi başına günlük 18 gram tuzun tüketildiği Türkiye'de normal seviyenin üç katına çıkılmış durumda olduğuna dikkat çeken Kuralay, hastalığın en sık görüldüğü yerlerin başında ise Karadeniz Bölgesi'nin geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Erkan Kuralay, şunlarısöyledi: "Ülkemizde kırk yaş üzerindekilerde yüzde 45 - 50 oranlarında hipertansiyon hastası var. Bu oran Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 50'nin de üzerinde. Karadenizlilerin yemek alışkanlığından dolayı hipertansiyonun kontrolü çok zor duruma geliyor. Karadeniz’de tuz tüketiminin çok artmış olması hastaların bize ya körlükle, ya böbrek yetmezliği ile, ya da ciddi kalp damar hastalıkları rahatsızlığı ile gelmesine neden oluyor.”

Ordu’da yaşayan tansiyon hastası 80 yaşındaki Mahmut Gündoğdu, “On beş yıldan beri tansiyon ilacı kullanıyorum. Ondan önce tansiyonum vardı, ama ilaç kullanmıyordum. Onun için felç geçirdim, yüksek tansiyondan dolayı beyin kanaması geçirdim, şimdi ilaç kullanıyorum” diyerek hastalığın önemini ve sıkıntılarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

TURŞU TÜKETİMİ ETKİLİ

Bölgede yaygın olan turşu tüketimine dikkat çeken uzmanlar, gıdaların tuzlanarak saklanması yerine, şoklanarak muhafaza edilmesini öneriyor. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaz mevsiminde kış hazırlıkları çerçevesinde gıdaların tuzlama yöntemi ile saklandığını belirtti. Bunun da gıdalarda tuz oranını çok yükselttiğine dikkat çeken Prof. Karadeniz, “Gıdaları, sebzeleri, mantarları, tuzlama ya da salamura yöntemi ile değil de, teknolojinin de getirdiği yeniliklerden de yararlanarak derin dondurucularda şoklama yapılarak saklanmasını tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar tek başına yeterli olmadığını savunan uzmanlar, hastanın yaşamında ciddi değişikliklere gitmesi gerektiğini vurguluyor: “Hayatınıza biraz egzersiz katacaksınız. Egzersiz sizin tansiyonunuzun düzenlenmesinde çok büyük rol oynayacaktır. İkincisi ise ideal kilonuza düşeceksiniz. Üçüncüsü ve en önemlisi ise tuz kontrolüdür. Halkımızın günlük tuz tüketimini mutlaka düzenlemesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: