'Türkiye'nin ihtiyacı darbe..'

Kanada'nın muhafazakâr kanatta yer alan basın organlarından National Post "Türkiye'nin ihtiyacı darbe" şeklinde bir başlık içeren yoruma yer verdi.

ANKARA (ANKA) - Gazete İstanbul'da bir alışveriş merkezi inşaatından çıkan protesto kıvılcımının Türkiye'de ülke çapında yangına dönüştüğünü, yangına yakıtın ise ölçen kişiye bağlı olarak 10 ya da 100 yıldır üretildiğini yazdı. Gazete, "Türkiye'nin şu anda ihtiyaç duyduğu şey, daima ve geçmişte de ihtiyaç duyduğu reaksiyoner İslami güçler üzerinde güçlü bir denetim..." diye yazdı.

Cumhuriyet tarihini özetleyen, 27 Mayıs'tan sonra, "Anti-liberal İslamcı eğilimli yönetimlerin entrikalarını bastırmak için tasarlanmış benzer darbeler de 1971 ve 1980 yılında meydana geldi" gibi tartışılacak bilgi veren gazete, yeni anayasayla sonuçlanan yeni sistemin 20 yıl "iyi işlediğini" öne sürdü.

Reklam
Reklam

Ancak dengenin Başbakan Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma partisi iktidarıyla bozulduğunu yazan, AK Parti'nin doğrudan "İslami reaksiyoner Demokrat ve Adalet partisinden geldiğini" belirten gazete "Ordu önce Erdoğan'ın reaksiyoner eğilimlerini kontrol altında tutmayı başardı ancak bu başarı kısa ömürlü oldu. Erdoğan'ın başarısıyla Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri hızlandı. Bu görüşmelerin bir koşulu olarak iyi niyetli olduklarına kuşku bulunmayan Brüksel kodamanları Türk ordusunun sivil otoritelere daha kapsamlı itaatini talep etti" dedi.

-DARBELER LANETLENİR AMA...-

Tüm bu süreçlerin birçok liberal demokrasi için yaşamsal ve takdire değer olduğunu ancak Türkiye'de liberal-demokratik konsensusun Kanada, ABD ya da bir Batı Avrupa ülkesindeki kadar geniş bulunmadığını iddia eden National Post "Askeri darbeler (genellikle haklı olarak) liberal demokraside afaroz edilse de Türkiye'de askeri müdahale, tarihi olarak reaksiyoner İslam'ın tecavüzüne karşı hayati siper oldu. Askerin geçen onyılda azalan etkisi bu reaksiyonerlerin elini serbest kıldı. Böylece geçenlerde alkol kısıtlamaları, Ankara'da kamuda öpüşme baskısı ve kişisel özgürlükler üzerindeki diğer sınırlamalar yürürlüğe konuldu. Özgürlüğe yönelik engeller şu ana kadar ılımlı görünse de toplumsal açıklıktan yavaş, belli bir uzaklaşma korkusu sürecek. Türkiye'nin her liberal toplumun ihtiyacı olan şeye ihtiyacı var: Yönetimin özgürlüklere tecavüzünü kontrol edecek yeterince güçlü kurumlarla sınırlanmış demokratik bir hükümet. Geçmişte Türk ordusu mükemmel olmasa da böyle bir kurumdu. Ordunun zayıflamış durumu Erdoğan ve arkadaşlarını cesaretlendirdi. Dize getirilmeli. Türkiye'de şu anda tanık olduğumuz şeyin kısmen Kemalist ruhun dirilişi olduğunu umalım. Türkiye'de askeri darbelerin modası gerçekten geçmişse şu anki protestoların bir tür ideolojik darbe -kişisel özgürlüklerine tutkuyla bağlı bir azınlığın tesis ettiği bir darbe çıktığını umut edin" görüşünü savundu.

Reklam
Reklam

National Post, Kanada'nın İslami dünya ile ilgili haberlere katı yaklaşımıyla bilinen muhafazakâr ve sağ eğilimli bir gazetesi olarak tanınıyor.

Anahtar Kelimeler: