Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, Türkiye'nin elde ettiği ve edeceği ekonomik ve sosyal ilerlemelerin, hem komşuları hem de bütün dünya için örnek teşkil ettiğini ve önem taşıdığını söyledi.
Wolfowitz, Washington'da düzenlenen 2. Sakıp Sabancı konferansında "Doğu ve Batı'yı Kucaklayan Türkiye" başlıklı bir sunum yaptı.
Wolfowitz, "Türkiye, ne kadar başarılı olursa, başarı için Hıristiyan bir toplum olmanın gerekmediğini gösterecek. Türkiye'nin birçok gerilimin ve sıkıntının yer aldığı bir coğrafyada bulunması onun için şanssızlık. Ancak, Türkiye'nin vizyonu ve derin gelenekleri, bizim şansımız" dedi.
Türkiye'nin Doğu ile Batı arasındaki köprü rolünü yok etmek isteyenler olduğunu vurgulayan Wolfowitz, "dini bir fanatiğin geçen hafta Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'i öldürmesini" örnek olarak gösterdi. Wolfowitz, buna karşılık Türkiye'de laiklik ile dine saygının bir arada bulunduğunu vurguladı. Atatürk'ün reformlarını öven Wolfowitz, Türkiye için sınai bir gelecek öngören Atatürk reformlarının, demokrasiyi hazırladığını ifade etti. Wolfowitz, kadınların eşitliğine çok büyük önem veren ve "yarısı çağdaşlaşamayan bir toplum başarıya ulaşamaz" diyen Atatürk'ün adımıyla, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının birçok gelişmiş Batı ülkesinden yıllarca önce sağlandığına dikkati çekti.
Wolfowitz, Türkiye'nin AB'ye katılması durumunda, bundan bütün küresel topluluğun yarar göreceğini dile getirdi.