Türkiye'nin Ilk Çeyrekteki Büyümesi

İZMİR (AA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, büyüme verilerinin rekabetçi kurun önemini ortaya koyduğunu bildirdi. 

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, büyüme verilerinin rekabetçi kurun önemini ortaya koyduğunu bildirdi. Yorgancılar, yaptığı açıklamada, 2014 yılı ilk çeyrek büyüme sonuçlarını değerlendirdi. İlk çeyrekte rekabetçi kur, ihracat ve yerel seçimler nedeniyle kamu harcamalarındaki artışın büyümeyi tetiklediğini belirten Yorgancılar, yüzde 4,3'lük büyümenin iç ve dış talebin dengeli olması halinde daha yüksek oranlara ulaşabileceğine dikkat çekti. "Büyüme verileri rekabetçi kurun önemini ortaya koyuyor" diyen Ender Yorgancılar, sürdürülebilir büyüme için "yatırım ikliminin" iyileştirilmesini istedi. Büyümede imalat sanayinin durumuna da dikkati çeken Yorgancılar, ekonomik ve siyasi türbülansın olduğu bir dönemde sektördeki yüzde 4.3'lük büyümenin önemli olduğunu ifade etti. Yorgancılar, Türkiye'nin üretim ve tüketim deseni uyuşmazlığını gidererek cari açığı düşürecek ürün bazlı teşvik sisteminin acilen devreye sokulmasının önemine vurgu yaptı. Yorgancılar, "İç talepte faiz artışı ve belirsizlikler sonucu göreli bir talep yavaşlamasına rağmen gerçekleştirilen bu büyümenin gerisinde dış talep yani artan ihracat bulunuyor. Nitekim, yılın ilk çeyreğinde imalat sanayi ürünleri ihracatı yüzde 9,2 oranında artarken ithalatın yüzde 3,5 oranında azalmasının üzerinde durulmalıdır. Bu veriler rekabetçi kurların sadece ihracat artışına değil, yerli girdi kullanımının artmasına da imkan verdiğini ortaya koymaktadır" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: