Türkiye'nin ilk gökyüzü okulu

Türkiye'nin ilk gökyüzü okulu eğitime başladı. Her türlü teknik donanıma sahip okuldan iki haftada 500 öğrenci eğitim sertifikası alacak.

2006-2007 Eğitim-Öğretim döneminin başlamasına az bir zaman kala Zeytinburnu'nda alışılmışın dışında bir yaz okulunda ders zili çaldı. Çocukların tatillerini daha faydalı ve farklı geçirmelerini amaçlayan Zeytinburnu Belediyesi, Türkiye'nin ilk Gökyüzü Okulu'nu açtı. Her türlü teknik donanımın mevcut olduğu okulda 20.30 - 22.30 saatleri arasında dersler, Viyana'da astronomi uzmanı olarak görev yapan iki eğitimci tarafından veriliyor.

İki haftada yaklaşık 500 öğrencinin eğitim sertifikası alacağı okulun ilk gününde çocukların bir hayli heyecanlı oldukları gözlendi. Hayatlarında ilk kez teleskop gören afacanlar, gökyüzündeki dolunayı ve yıldızları daha yakından görebilmek için ilk dersin bitimini sabırsızlıkla bekledi. İlk derste öğrencilere uzay, samanyolu, güneş, kutup yıldızı, meteor, ay, yıldız kayması gibi terimler ile dünyamız ve diğer gezegenler sinevizyon eşliğinde anlatıldı. Bugüne kadar sadece hayalini kurabildikleri ya da ancak filmlerde izledikleri yıldızları daha yakından görme imkanı bulan öğrenciler ilginç sorularıyla zaman zaman öğretmenlerini de terletti. Geleceğin astronotları ve uzay bilimcileri, "Yıldızlar biz dilek tutalım diye mi kayar, samanyolu gerçekten samanlı bir yol mudur, güneş batınca nereye batar, uzaylılar gökten mi geliyor, gökyüzüne bakarak babaannemizin evini nasıl buluruz?" gibi ilginç sorulara cevaplar bulmaya çalıştı. Hayal dünyalarında uzayı bir sır olmaktan çıkaran çocukların heyecanına anne babaları da ortak oldu. Dersin ardından teleskopların önünde sıra oluşturan çocukların gökyüzünü ve dolunayı izledikten sonraki heyecanları ise görülmeye değerdi. Çocukların kimisi dolunayı delikli peynire benzetirken, kimisi de altın bir tepsiye benzetti. Dersin sonunda öğrencilere yıldızlı ay çöreği ikram edildi.

Reklam
Reklam

Okulla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Murat Aydın, amaçlarının çocukların yaz tatillerini daha renkli geçirmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Çocuklar için belediyenin terasına yerleştirilen teleskoplar sayesinde yıldızları ulaşılmaz olmaktan çıkardıklarını anlatan Başkan Aydın, "Bu okul Türkiye'de bir ilk. Öğrencilerimiz bugüne kadar sadece kitaplarda veya filmlerde gördükleri kimi zaman hayalini bile kuramadıkları evreni daha yakından tanısın ve görsün istedik. Bu amaçla da böyle bir uygulama başlattık. Umarım çocuklarımızın bu sayede uzaya olan merakı daha da artar. Öğrencilerimiz uzay çağını yakaladı. İki hafta devam edecek eğitim sonunda yaklaşık 500 öğrencimiz sertifika alacak. Geleceğin Neil Armstrongları da bu okuldan çıkacak" diye konuştu. (İHA)