Türkiye’nin İlk Özel Osb’si Astim

Aydın Sanayi ve Ticaret İş Merkezi (ASTİM) Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Türkiye’nin devlet desteği almadan...

Aydın Sanayi ve Ticaret İş Merkezi (ASTİM) Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Türkiye’nin devlet desteği almadan kurulan ilk OSB’si olarak bugün yaklaşık 3 bin 500 aileye iş ve aş sağlıyor.

1983 yılında kurulan ASTİM’in çok büyük zorluklardan sonra bugünkü haline geldiğini vurgulayan ASTİM OSB Başkanı Mustafa Yılmaz Güngör, tek kuruş yardım almadan ASTİM’i şimdiki haline getirdiklerini söyledi. İlk yıllarda çok büyük zorlukların, büyük çilelerin çekildiğini ifade eden Güngör; “Biz ASTİM OSB olarak devletten tek kuruş kredi veya yardım almadan bu bölgeyi kurduk. Burası kredisiz ve yardımsız bu hale geldi, bu Türkiye’de bir ilk. Türkiye’deki ilk özel OSB, ASTİM. Burası tamamen Aydınlı sanayicinin eseri. Kuruluşunda gerçekten büyük sıkıntılar çekilmiş. Bugün bu halde olması büyük başarı olsa da bu başarının arkasında büyük mücadeleler var. Bu aşamaya gelene kadar emeği geçen herkes gerçekten takdire şayan bir gayret gösterdi. 1983’ten sonra yaklaşık 13 sene sanayi bölgesiydi, 1996 yılında organize olma kararı alındı ve 56 sıra numarasıyla ASTİM OSB tescil gördü” dedi.

Reklam
Reklam

“SANAYİ VE SANAYİCİYE ŞANS TANINSIN”

Düzenlemelerde OSB’lere oldukça önemli kararlar alma şansı tanındığına işaret eden Güngör, “Artık ceza, imar, kredi, borçlanabilme gibi konularda yetki kullanabiliyoruz. Gerçi biz kredi kullanmayı düşünmüyoruz ama bu gibi yetkilerde bünyemizde alabileceğimiz kararlar arasında. Türkiye’de yaklaşık 250-300 OSB var; ancak ne yazık ki bunlardan 200 civarındakinin bir işlevi yok. İşlevi yok demekle faal olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Sanayi ve sanayiciye eğer daha fazla şans tanınırsa ekonominin bile çehresi değişir. Türk sanayicisi bunu yapabilecek hem alt yapıya hem de birikime sahip; yeter ki etkinlik alanı daha da genişletilsin” diye konuştu.

“ASTİM ÖRNEK GÖSTERİYORLAR”

ASTİM OSB’nin bugünlere gelmesinde özellikle Örsdemir Balkan, Şeref Tavil, İbrahim Polat Aykut Eker gibi sanayicilerin çok büyük katkılarının olduğunu vurgulayan Güngör, şunları söyledi: “Sanayi ekonominin lokomotifidir, itici güç olmak özellikle bu konuda önemli. Biz sorumluluğumuzun farkındayız. ASTİM son dönemde kısa sürede doldu. Kuruluşunda 114 parsel vardı, her meslek gurubundan insan ASTİM’in kuruluşunda varmış, biz şimdi teşekkür ediyoruz kendilerine. O günlerde de illa ki çok zorluklar çekildi. Bugünlere kolay gelinmediğini en iyi biz biliyoruz. ASTİM OSB devletten tek kuruş almadı diyoruz. İddialı bir cümle ama gerçek bu. Burası olduğu gibi Aydınlı sanayicinin eseridir. Kredi kullanmadan bir OSB nasıl kurulur derlerse Türkiye’nin her yerinde Aydın’ı, ASTİM’i örnek gösterirler”

Reklam
Reklam

ASTİM OSB’DE 5 BİN KİŞİ İSTİHTAM EDİYOR

ASTİM OSB’de bugün 3 bin 500’e yakın insanın çalıştığının altını çizen Güngör, sözlerini şöyle tamamladı: “3 bin 500 kişiye burası ekmek veriyor, Aydınlı sanayici istihdama katkı sağlıyor ve Aydın için katma değer üretiyor. Bu çok önemli bir nokta ama bazen nedense görmezden de gelinebiliyor. Tüm bunlara baktığımızda biz galiba iyi işler yapıyoruz. Bir teşekkür bazen bizi her şeyden çok memnun ediyor”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: