Türkiye’nin Ilk TDİOSB’si Denizli’nin Sera Üretimini Iki Katına Çıkaracak

Denizli’nin Sarayköy ilçesi Karataş köyü Hamamaltı mevkisinde bulunan, Türkiye’nin ilk Tarıma Dayalı İhtisas Organize Bölgesi...

Denizli’nin Sarayköy ilçesi Karataş köyü Hamamaltı mevkisinde bulunan, Türkiye’nin ilk Tarıma Dayalı İhtisas Organize Bölgesi (TDİOSB), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sicil defterine işlenerek resmiyet kazandı. Sarayköy TDİOSB’de çıkarılacak jeotermal sudan elektrik üretilecek, bitkiler için karbondioksit ihtiyacında kullanılacak, ayrıca sera bitkilerinin üretiminde kullanılarak Türkiye’nin ilk entegre sera bölgesi olma özelliği kazanacak.

Sarayköy TDİOSB’nin resmiyet kazanması dolayısıyla yönetim kurulu başkanı olan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, bir basın toplantısı düzenleyerek bilgi verdi. Vali Demir, 719 bin 85 metrekarelik 12 parselden oluşan yerde 477 bin 156 metrekarelik kapalı alanda sera kurulacağını, parsellerin 42 lira muhammen bedelle açık arttırma usulüyle yatırımcılara tahsis edileceğini söyledi. Alan içinde her parselin elektrik, içme ve sulama suyu, kanalizasyon, jeotermal ısıtma, telefon, internet gibi bütün altyapı hizmetlerinin bölge yönetimi tarafından verileceğini ifade ederek, “Şu ana kadar içme ve kullanma ile yağmur suyu projeleri hazırlanmıştır. Özellikle seraların ısıtılması konusunda jeotermal su kullanılacak oluşu, işletme giderlerinde büyük paya sahip ısıtma maliyetlerini önemli ölçüde aşağıya çekeceğinden seracılık avantajlı hale gelecektir.” dedi. Her parselin tamamına, yatırımcı firmanın fizibilitesi doğrultusunda sera kurarak kapalı alanda örtü altı bitki yetiştiriciliği yapacağını vurgulayan Demir, “Bitkilerin türü konusunda yatırımcılar serbest olacaktır. Arsa tahsis edilerek üretim yapmaya hak kazanan üretici ve müteşebbislerin kuracağrı seralar, ihtisas OSB olması nedeniyle seracılık tekniklerine uygun olarak, tamamen modern donanıma sahip ve bilgisayar kontrollü olacaktır.” diye konuştu. Denizli’de termale dayalı tarımın şimdiye kadar 500 dönüm olduğunu belirten Vali Demir, “Sarayköy TDİOSB faaliyete geçtiğinde, sera üretimi kısa sürede iki katına çıkacaktır. Burası Türkiye’de ilk ihtisas OSB'si olması sebebiyle çok önemlidir. Başarılı olunduğu takdirde bütün Türkiye'ye yayılacaktır. Şimdiden diğer illerden bilgi almak isteyen valilerimiz ve yöneticilerimiz bulunuyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Genel Sekreter Oklu ise Sarayköy TDİOSB’de yıllık 50 milyon liraya yakın katma değer oluşacağını, şimdiye kadar 70’in üzerinde başvuru yapıldığını söyledi. Bölgenin ihalesi, 10 Haziran 2013 saat 10.00'da, Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nde basına açık şekilde yapılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: