Türkiye'nin ilk yerli tramvayı kafeterya olacak

Bursa'da imalatı gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yerli tramvayı, yolcu taşımadan önce kafeterya hizmeti verecek. Büyükşehir Belediyesi,...

Bursa'da imalatı gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yerli tramvayı, yolcu taşımadan önce kafeterya hizmeti verecek. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk otomobili ‘Devrim’in müzeye konulması gibi, ilk yerli tramvayın da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde sergilenmesine karar verdi.
İpek böceğinden esinlenerek üretilen ilk yerli tramvayın birkaç ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. Bursalı ustaların el işçiliğiyle üretilen metal ipek böceği, 250 kişi kapasiteli. Tam dolu iken yüzde 8.2'lik eğimle tırmanma kapasitesi sayesinde, projelendirilen tüm şehir içi hatlarda çalışabilecek. Tramvaya yerleştirilen lazer kontrol sistemi sayesinde raylar üzerinden bir obje olup olmadığı ve raylarda bozukluk olup olmadığı belirlenebilecek. Sistem, böyle bir engel çıkması halinde, sürücü müdahale etmese bile tramvayı otomatik olarak durduracak.
Yerli tramvay, dışarıdan alınan tramvaya göre yüzde 30 daha tasarruflu olarak çalışacak. Ayrıca, şu anda yüzde 55 olan yerlilik oranının yüzde 70'ler seviyesine çıkmasıyla birlikte maliyetlerin daha da düşeceği öngörülüyor.
Türkiye’nin ilk yerli tramvayı çok kısa süre içinde tamamlanacak. Ancak Bursalılar, merakla bekledikleri tramvayı raylarda değil Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde görecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi, üretilen bu ilk yerli tramvayın, oluşturulacak müzede sergilenmesini planlıyor. Buna göre, kongre merkezine konulacak ilk yerli tramvay, burada kafeterya olarak hizmet verecek.
Bu ilk tramvayın ikinci ve üçüncü üretimleri ise raylarda Bursalıların hizmetine sunulacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, seri üretimin başlamasıyla Heykel-Garaj hattında kullanılacak 14 aracın, 2012'de raylarda olacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz