Türkiye'nin IMF'deki kotası artacak

**Uluslararası Para Fonu (IMF), yarın yapılacak ve Hükümet temsilcilerinin katılacağı, 6-7 Ekim tarihli Genel Kurul toplantılarında, yeni reform paketi çerçevesinde, Türkiye'nin IMF'deki kotasının yüzde 1'in üzerine çıkartılması planlanıyor.

**

IMF kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye'nin halen yüzde 0.60 düzeyinde olan kotası, 2 kat artırılarak yüzde 1 ile 1.5 bandına çıkartılacak.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin daha önce yüzde 0.45 olan kotası, 2006'daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında yüzde 0.55'e çıkartılmıştı.

IMF'nin, 6-7 Ekim tarihlerinde yapılacak olan Genel Kurul toplantılarında, Türkiye ile birlikte diğer bazı ülkelerin kotasının artırılmasına IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve diğer delegelerin olumlu baktığı belirtiliyor.

KREDİ MALİYETİ AZALACAK
Kotanın yüzde 1'in üzerine çıkarak ikiye katlanmasıyla Türkiye'nin fondan çekebileceği kredi miktarı 4.5 milyar doları bulurken, kredi maliyeti de 4'te 1 oranında azalacak.

Türkiye'nin, son ek kaynak artışı kararıyla IMF'den çekebileceği kredi miktarı 6 milyar doları bulabilecek.

28 Ağustos'ta IMF'nin kaynakları 250 milyar dolar düzeyinde artırılmıştı. Bu paranın 100 milyar dolarlık kısmı ise Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelere tahsis edilmişti. Türkiye de bu yeni kredi imkanı çerçevesinde yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ilave kredi imkanı elde etmişti.

IMF'ye üye ülkelerin kotaları, bu ülkelerin maksimum finansal yükümlülüklerini, oy haklarını ve IMF'nin finansal kaynaklarına olan erişimlerini belirliyor.

Reklam
Reklam

Ayrıca, kotası yüksek olan ülkeler IMF'de daha fazla oy gücüne sahip oluyorlar.

Kotasının yüzde 1'in üzerine çıkartılmasıyla Türkiye, IMF'de birçok Avrupa Birliği üyesi ülkeyi geçerken, Brezilya ile benzer düzeyde de bir oy hakkına sahip olacak.