Yazısında özellikle son bir haftadaki gelişmeleri inceleyen Fuat Keyman'ın sonuçlarını yakın incelemeye değer bulduğu en önemli 6 gelişme şöyle:
Keyman'ın gözlemi Türkiye ve ABD'nin sadece İncirlik üssünün açılması konusunda mutabakata varmadığını söylüyor. İki ülkenin ortak amacı Kuzey Suriye'de güvenli bölge oluşturaraqk IŞİD'den bölgenin arındırılması.
Türkiye'nin geç kalmış olmasına rağmen IŞİD'e karşı savaşta en önemli ve aktif üyelerinden biri olması Keyman'a göre oyun değiştirici bir gelişme.
Fuat Keyman Türkiye'nin ilk defa, hem IŞİD hem de PKK/PYD ile aktif mücadele ettiğini söylüyor. Esas ve uzun sürecek savaşın ise IŞİD cephesi olduğunu vurguluyor.
ABD, NATO, BM ve AB'nin Türkiye'nin PKK/KCK'ya olan müdahalesini meşru gördüğünü belirten Keyman, Barzani'nin de Türkiye'nin müdahalesini kınamadığını hatırlatıyor. Keyman bu durumun bir ilk olduğunu vurguluyor.
Bunlarla birlikte tüm bu aktörlerin aynı zamanda HDP'ye destek verdiğini ekliyor.
ABD ve uluslararası aktörlerin, Türkiye'ye destek verirken, PKK/KCK ve Suriye'de PYD/YPG ayrımı yapmamasına rağmen Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'le mücadele eden PYD/YPG'yke iyi ilişkiler içerisinde olması beklentisi var. Keyman bu söylemini son zamanlar da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da PYD/YPG ile ilgili olumlu açıklamalar yaptığını gözlemine ekliyor.
Bu süreçte NATO Konseyi'nin toplandığını hatırlatan Keyman, CHP'nin, ve TBMM Genel Kurulu özel gündem toplantısı çağrısını kabul eden AK Parti'nin hem genel politikalar hem de koalisyon konusunda uzlaşmacı bir tavır içerisinde olmasını olumlu yorumluyor. Bunun da bir ilk olduğunu vurguluyor.