Türkiye'nin 'karne raporu'

ANKARA (İHA) - 13.5 milyon öğrencinin tatile girdiği ve karnelerine kavuştuğu bugünde uzmanlar, karnesinde zayıf not bulunan öğrencilerin velilerine, "Karne kırık olsa da çocuğunuzu kırmayın" uyarısında bulunuyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE Kurulu Eğitim Uzmanlarını "Türkiye'nin Karne Raporu" isimli çalışmada velileri uyardı. Hazırlanan raporda, kırık karne vakalarının bir gelenek haline geldiği Türkiye'de her karne döneminde, 'dayak, evden kaçma, intihar' gibi birçok üzücü olayın yaşandığı ve basına yansıyan "kırık karne vakalarının" aysbergin görünen kısmı olduğu belirtilerek, karne konusunda öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı; "Türkiye'de anne babalar karneye gereğinden fazla önem veriyor.

Reklam
Reklam

Karne, çocuğun geleceğinde belirleyici tek ölçüt değil. Karne kırık olsa da, çocuğunuzu kırmayın. Kırık karne yalnızca öğrencinin değil aynı zamanda da anne babanındır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ivedi bir şekilde, bir sonraki karne dönemine daha sağlıklı, çağdaş ve nesnel değerlendirme sistemleri oluşturması gerekir. Karneye büyük anlamlar yüklemek çocuğun duygusal ve psikolojik gelişimine zarar veriyor". Velilere karne konusunda 'çocuklarınıza baskı yapmayın' uyarısında bulunan Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu uzmanları, Anne-babaların hatalı davranışlarından dolayı zayıf karne getiren birçok çocuğun bunalım ve depresyona girmekte olduğunu belirtiyor ve çocuğun başarısızlığını kişiliği ile özdeşleştirdiğine dikkat çekiyor. Her karne döneminde öğrencilerin ve velilerin stres içine girdiklerini, ama bundan en çok etkilenenin çocuklar olduğunu söyleyen uzmanlar, karnesinde zayıfı olduğu için aileden yoğun baskı geleceği düşüncesinin ve etraftaki insanların beklentilerinin çok sayıda öğrenciyi korkuttuğunu ifade ediyorlar. Bazı çocukların daha da endişelenerek evden kaçabildikleri, psikolojik olarak güçlü durumda olmayan öğrencilerin zayıf notlarından dolayı intiharı bile düşündüklerinin altı çiziliyor. Bu durumda en büyük görevin velilere düştüğünü vurgulayan uzmanlar, velilere seslenerek, "Öğrencilerin gerçek özelliklerini, yeteneklerini ortaya çıkaramayan eğitim sistemimizde karne tek başına başarıyı gösteremez, karne ölçütlerden sadece bir tanesi" diye belirtti.

Reklam
Reklam

"HER ÇOCUK FARKLI BECERİLERE SAHİPTİR"
Baskının çocuğu başarısızlığa iteceğini kaydeden uzmanlar, ebeveynlere, "Karneye çok fazla anlam yüklenmemeli. Kırık notların altında yatan asıl sebebi araştırmak gerekir. Anne baba bu işe, kendi çocukluklarından da başlayıp daha geniş bir çerçeveden bakmalı. Çocuklarına yüklenmemeli, onlarla ilgilenerek, sorunlarına yönelerek, düşük notları olduğu için yanlış yollara sapmasını engelleyebilir. Zayıf notla karşınıza gelen çocuğunuzun sizden daha fazla üzüldüğünü unutmayın. Onu sevdiğinizi hissettirin, üzüntüsünü paylaşın. Her çocuk farklı becerilere sahip bir bireydir. Bir başkasıyla kıyaslamaya sakın kalkışmayın. Başarısızlığının nedenini birlikte konuşun.

Yapılabilecekleri belirleyin. Eksik olduğu konuları belirleyin, bunları nasıl gidereceğine birlikte karar verin. Gelecek dönem için başarısız olduğu derslerle ilgili neler yapılabileceğini planlayın. Hiçbir öğrenci başarısız değildir. Her öğrencinin farklı ilgi ve istidatları vardır. Dönem boyunca çocuğu ve problemleriyle ilgilenmeyip de yalnız karneyi eline alıp çocuğu sorgulamak ve karne sonucuna göre onu değerlendirmek ve kırık karneye ceza vermek çocuğun psikolojisi ve geleceği açısından tehlikelidir.

Reklam
Reklam

Çocuğunuzu her haliyle sevdiğinizi, problemleri birlikte aşacağınızı ve ona güven duyduğunuzu hissettirin. Bir sonraki dönem başarısını artırabileceği konusunda ona güvenin ve onu yüreklendirin. Çocuğunuzun özelliklerini iyi tanıyın, özel yeteneklerini keşfedin. Çocuğunuzu kendi gelişim özellikleri içerisinde değerlendirin.

Öğretmenleri ile iletişime geçin. Onlardan yardım ve işbirliği isteyin. Çocuğunuzun düzenli, planlı ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanması ve geliştirmesi çok önemlidir. Bu disiplini ona öğretip, kazandırmak için rehberlik servislerinden yararlanın. En önemlisi de çocuğunuzla her gün baş başa oturup, onunla bir arkadaş gibi konuşun, günün değerlendirmesini yapın" uyarılarında bulunuyor.