İSTANBUL (İHA) - Dört mevsimi birarada yaşama imkanı bulunan Türkiye'de bir yanda kayak yapılırken, diğer yanda denize girilebiliyor. Bol miktarda kar alan ve kayak yapmaya elverişli zirvelere sahip Türkiye'de kayak sporunun geliştirilmesi için büyük çaba harcanıyor. Uzmanlar başta kayak olmak üzere doğa sporlarının teşvik edilmesini istiyor.
Dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacak kapasitesi bulunan, kayak sporu açısından oldukça elverişli dağlara ve doğal güzelliklere sahip Türkiye'de en büyük sıkıntı tesisleşme ve kış turizminin geliştirilmemesi. Türkiye'de kış turizmine yönelik tesisler daha çok Uludağ, Kartalkaya, Palandöken, Erciyes, Ilgaz, Sarıkamış, Saklıkent gibi önemli merkezlerde toplanıyor.
Konaklama bakımından Uludağ, Türkiye'nin en büyük tesislerine sahip. Otelleri, kayak pistleri ve telesiyejleri herkese açık. Kış boyunca yapılan yarışmalar, festivaller ve diğer programlar da Uludağ'ı eğlenceli bir spor ve tatil merkezine dönüştürüyor. Marmara Bölgesi'nde bulunması, İstanbul ve Ankara gibi merkezlere yakın ve dünyanın dört bir yanından kolayca ulaşılabilir olması Uludağ'ı cazip hale getiriyor. Uludağ, kayakla ve kış sporları ve eğlenceleriyle bütünleşmiş bir doğa sporları merkezi. Bursa sınırları içinde olan Uludağ, kayak merkezleri arasında en fazla konaklama tesisine, yatak kapasitesine ve kayak pistine sahip zirve. İnşaatları hızla bitirilmeye çalışılan yeni tesislerle bu kapasite yakın zamanda 2 katına çıkacak. Uludağ'ın oldukça zengin bir lift ve pist ağı bulunuyor. Değişik zorluk derecelerindeki pistleri acemisinden ustasına herkese hitap ediyor. Yaklaşık 600 metreden başlayıp 2400 metreye kadar çıkan 13 teleksi ve telesiyej, kayakseverlere değişik alternatifler sunuyor.
İstanbul ve Ankara gibi kalabalık şehirler dikkate alındığında hafta sonları kayak deyince akla ilk gelen isim; Uludağ. Hafta sonları ve tatillerde Uludağ'da yer bulmak oldukça zor. Özellikle Bursa ve İstanbul'dan günübirlikçilerin akınına uğruyor. Kayak yarışmaları ve kış şenlikleriyle daha bir şenlenen Uludağ'da aktiviteler küçük büyük, yaşlı genç herkese açık. Bu da kayağın sevilmesi yönünde mesafe alınmasını sağlıyor. Uludağ'da 15 Aralık'ta başlayan kış sezonu Nisan ayı başına kadar sürüyor. Tatil günleri, kayak ve snowboar sporunun yanı sıra konser, defile ve renkli gece hayatıyla daha da dikkat çekici hale geliyor. Uludağ'da kayakla ilgili malzeme satan dükkanların sayısı da bir hayli fazla. Türkiye'nin kayak sporu açısından önemli sağlık kuruluşlarından biri Uludağ'da bulunuyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Sağlık Merkezi, sezon boyunca 24 saat kayakseverlere hizmet veriyor.
KARTALKAYA'DA KAYAK KEYFİ Efsanesiyle ünlü Köroğlu Dağları'nın zirvesindeki Kartalkaya ise, Türkiye'nin bir başka önemli kayak merkezi. Amatörlere olduğu kadar sportif amaçlı kayak yapmak isteyenlere de hitap ediyor. Kartalkaya'nın zirvelerine kadar ulaşan çam ormanları ise kayakseverlere güzel ormanlar içinde nefis turlar atma imkanı sunuyor. Snowboard yapanlar için de Kartalkaya bulunmaz bir merkez. Türkiye'nin sportif amaçlı en gözde pistleri Kartalkaya'da bulunuyor.
Bolu'da, Köroğlu Dağları'nın zirvesindeki bu yeri ilk keşfeden kişi Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü dağcılardan Mazhar Mürtezaoğlu oldu. Köroğlu Dağları'nın güzelliğine hayran olan Mazhar Bey, kış turizminin önemini fark ettiği gün buraya tesislerini kurdu. Bunu Dorukkaya Oteli izledi. Mazhar Bey, ikinci oteli olan Grand Kartal'ı da inşa ederek hizmete soktu. Kartalkaya ve Dorukkaya otelleri, Köroğlu Dağları'nın bu güzel köşesini harika liftler ve snowtracklerle süsledi. Kayak alanlarının yarısı Kartal Otel'in diğer yarısı ise Dorukkaya Oteli'ne ait. Her iki otel de yeni pistler açarak kayakseverlere geniş imkanlar sunmak için birbirleriyle yarışıyor. Bolu Dağları'nın çam ormanları Kartalkaya'ya kadar çıkıyor. Zirvede çam ağaçlarını öbek öbek karlarla kaplı dalları arasından süzülerek kaymak doyumsuz bir keyif veriyor insana. Ilıman bir iklim kuşağında olmasına karşı Kartalkaya kış boyunca oldukça fazla yağış alıyor.
Kartalkaya'da Aralık ayı başında açılan kayak sezonu Nisan ayı sonuna kadar sürüyor. İstanbul ve Ankara'nın tam orta yerinde bulunması buranın popülaritesini oldukça artırıyor. Kartalkaya'ya gitmenin en güzel zamanı ise Mart ayı.
ZİRVELER TESİS BEKLİYOR
Türkiye'de kış turizminin döviz anlamına geldiğini çok geç öğrendi. Anadolu'nun yağız delikanlıları kahve köşelerinde dumanaltı olurken, bir Erzurum kadar bile olmayan İsviçre, kayakta dünya şampiyonalarını organize ediyordu. Avusturya Alpler'i kışın dolup taşarken Palandöken'de metrelerce karın içinde gençler tir tir titremekle yetiniyordu. Bir avuç kayak meraklısı çalıştı, çırpındı ve Doğu Anadolu'nun Türkiye'nin önde kayak merkezlerinden biri olması için önemli mesafeler kat etti. Artık Palandöken'in 3170 metreye kadar ulaşan zirvelerinde kayak yapılıyor. Kayakseverler, tesisten konaklamaya aradıkları her şeyi bulabiliyor. 4-5 yıldızlı otelleri, 10 kilometreye varan doğal pistleri, tele kabin, telesiyej, teleski gibi mekanik tesisleriyle Palandöken artık Türkiye'nin Saint Morintz'i haline dönüştü. Kış boyunca bembeyaz karların içinde kaliteyi ve her şeyin en güzelini bulmak isteyenler artık doğuya taşınıyor.
Türkiye'de, kayak yapmaya imkan veren, İsviçre Alpler'ini kıskandıracak güzelliklere sahip daha nice merkezler var. Trabzon ile Gümüşhane arasındaki Zigana, Doğu Anadolu'nun kış boyunca kar kalınlığının metreyle ölçüldüğü Bingöl, Bitlis, Erzincan ve Ardahan bu yerler arasında. Ankara Elmadağ'da kurulan tesisler turistlerin yanı sıra imkan tanınırsa insanımızın kış sporlarıyla nasıl hemencecik haşir neşir olduğunu gösterdi. Türkiye'nin hemen her bölgesinde yükselen zirveler kayak tutkunlarına çok farklı atmosferler sunuyor. Türkiye'nin en güzel koylarına ve sahillerine sahip Antalya, yaz sporlarına olduğu kadar Beydağları'ndaki Saklıkent Kayak Merkezi ile kış sporlarına da kucak açıyor. Beydağları'nın yüksek zirveleri kayakseverler için mükemmel bir atmosfere sahip.
Kastamonu'nun ünlü kayak merkezi Ilgaz ise çam ormanlarıyla bambaşka güzelliklere sahip. Kayak meraklılarına doğal güzelliklerden muhteşem panoramalar sunan Ilgaz, her biri gökyüzüne dimdik yükselen çam ağaçları arasında kayak yapma zevki veriyor insana. Sönmüş bir yanardağ olan Kayseri'nin Erciyes zirvesi yazın dağ sporlarına, kışın ise kayağa elverişli merkezlerimizden biri. Sarıkamış, Türkiye'nin doğusunda önemli bir potansiyel. Sarı çamlar arasından süzülerek kayak yanmanın ayrı bir zevki var Sarıkamış'ta.