Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamındaki çalışmalarla önemli kazanımlar elde edildiği açıklandı. Muğla'nın Ortaca ilçesinde, Akdeniz Kıyı Vakfı Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi ile ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıya Vakıf Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan evsahipliği yaparken Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, Dalyan Belediye Meclis Üyesi ve Dalbel Yönetim Kurulu Başkanı Öner Ersoy, ÖÇK Köyceğiz Temsilcisi Bekir Aydın, Dalyan Çevre Grubu Kent Konseyi, Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Dekamer ve bir grup vatandaş katıldı.
Dört yıllık projenin geride kalan ilk iki yılında Türkiye’deki deniz ve kıyı koruma alanlarının (DKKA) yüzölçümünün yüzde 44 arttığı belirtildi. Proje kapsamındaki çabaların, Akdeniz foku ve deniz kaplumbağalarının yuva sayılarında artışı da beraberinde getirdiği, balık tür ve sayılarındaki artışla birlikte ÖÇK bölgelerindeki kirlilikte de önemli azalma gözlendiği açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen söz konusu proje 2009 yılında başlatılmıştı. Proje kapsamında Türkiye’nin sahip olduğu DKKA yüzölçümü 106 bin hektar daha genişletildi. Saros Körfezi’nin ÖÇK bölgesi ilan edilmesi ve Gökova ÖÇK bölgesinin sınırlarının genişletilmesiyle toplam DKKA büyüklüğü yüzde 44 arttı.
DKKA’ların genişlemesine paralel olarak yürütülen su kalitesi izleme çalışmalarında da sevindirici sonuçlar alındığı ortaya çıktı. Foça ÖÇK bölgesinde gözlenen Akdeniz foklarının yanısıra Fethiye Göcek ve Köyceğiz Dalyan ÖÇK bölgelerindeki deniz kaplumbağalarının yuvalama sayılarındaki artışın, şimdiden proje hedeflerine ulaştığı belirtildi.
Vakıf Başkanı Özhan, “Proje kapsamında Gökova ÖÇK bölgesinde oluşturulan altı adet balıkçılığa kapalı alan, bölgedeki balık türlerinde, büyüklüklerinde ve sayılarında iyileşmeyi beraberinde getirdi. Bölgedeki balıkçılar başta olmak üzere konuyla ilgili resmi ve özel kurum ve kuruluşların desteği ve katkısıyla oluşturulan söz konusu bölgelerde gözlenen bu başarının ardından Datça Bozburun ÖÇK bölgesinde de balıkçılığa kapalı alanlar oluşturulması için çalışmalar başlatıldı.” dedi. Prof. Dr. Özhan, projenin bilinçli ve disiplinli çalışmalarla çevre kirliliğinin önüne geçilebileceğini göstermesi açısından da umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu belirterek, “Fethiye Göcek, Gökova ve Foça ÖÇK bölgelerindeki 37 izleme istasyonundan edinilen veriler, kirlilik seviyelerinde 2009 yılı değerleriyle kıyaslandığında yüzde 25’ten fazla azalma olduğunu gösterdi.” diye konuştu.
Proje Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle TVKGM ve UNDP Türkiye tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz