"Türkiye'nin reformları takdire değer"

ANKARA (İHA) - Toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Klaus Schariot ise Türkiye ve Almanya arasında iyi ve sıkı ilişkileri olduğunu belirterek, bu ilişkilerin sadece çıkar olarak adlandırılamayacağını, bir dost ilişkisinin de söz konusu olduğunu bildirdi.

Schariot, Almanya'nın Türkiye ile gelecekte daha yakın bir Avrupa işbirliği içinde olmak istediğini belirterek, Türkiye'nin reform hareketlerine de saygı duyduklarını bildirdi. Türkiye'nin Avrupa'ya politik değerler topluluğu olarak yaklaşmasının ve hükümetin bu yönde çalışmalar yapmasının takdire değer olduğunu belirten Schariot, Türkiye'nin geçen dönemlerde olağnüstü çabalar gösterdiğini ve Kopenhag Kriteleri'nin uygulandığını bildirdi. Bütün bunların Türkiye'nin moderneleşmesi ve gelişmesinde duyulan isteğin bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Schariot, bütün kriterlerin yerine getirilip getirilmesinin sadece yasalar olarak bakılmasının yeterli olmayacağını, bunların bir bir hayata geçirilmesinin de önemli olduğunu vurguladı. İdarenin kurallarının da yeni yasalara uydurulması gerektiğini belirten Schariot, Türk bürokrasisinin de demokratik bir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Schraiot, reformların kararlılıkla sürdürülmesi halinde Türkiye'nin Aralık 2004 zirvesinde müzakere tarihi alacağından şüphesi olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ise Alman Müsteşar ile yaptığı görüşmeler ışığında, Türkiye ve Almanya'nın, son derece çetin şartların hüküm sürdüğü bölgede neler yapılması gerektiğine dair fikir birliğinde olduğunu gördüğünü bildirdi. Ziyal, sorunların aşılması konusunda her 2 ülkenin müştereken çözümler getireceğine inandığını belirterek, bu yılın sonunda Türkiye'nin müzakere tarihini alacağını ve önümüzdeki yıla bu şekilde girileceğini bildirdi. Ziyal, "Türkiye'nin müzakere tarihini ne kadar çok istediğini Alman dostlarımız çok iyi bilmektedir" diye konuşarak, Almanya'nın bu konudaki desteğinden çok memnunluk duyulduğunu bildirdi. Almanya ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 17 milyar dolara yükseldiğini belirten Ziyal, halen Almanya'da 2,5 milyon Türk, Türkiye'de ise 50 bin Alman'ın sürekli ikamet ettiğini söyledi. Türkiye'nin yeni bir ekonomik program uygulayarak kritik ekonomik sorunları geride bıraktığını belirten Ziyal, Irak'ta yaşanan savaşa rağmen Türk ekonomisinin sarsılmamasının, ekonominin sağlam temellere dayandığını bir göstergesi olduğunu ifade etti. Dış ticaretin emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Ziyal, Türkiye'nin yeni ve geniş bir pazar isteyen her türlü yabancı girişim için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. "Ekonominin sağlıklı ilerleyişi, yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi ile de bağlantılıdır" ifadesini kullanan Ziyal, Haziran 2003'te kabul edilen Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ile Türkiye'nin bu konuda önemli bir adım attığını söyledi.

Reklam
Reklam

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada, Almanya'nın Türkiye'nin bir numaralı dış ticaret partneri olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, 4.3 milyara ulaşan Türkiye'deki Alman yatırımının ve 1084 Alman şirketinin Türkiye'deki faaliyetlerinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, bu işbirliğinin artırılarak sürdürülmesi için karşılıklı çaba sarfedildiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB yolundaki çabalarına değindiği konuşmasında, hükümetin AB'ye üyelik politikasının iş dünyası tarafından desteklendiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Almanya'nın Türkiye'nin üyeliğine yönelik desteğinin de artarak devam edeceğine duyulan güvenin de tam olduğunu bildirdi.