"Türkiye'nin rüzgar haritasını çıkardık"

NİĞDE (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin rüzgar haritasını çıkardıklarını, yatırımcıların bu bölgelerde rüzgar türbinleri kurarak elektrik üretimine başlayabileceğini söyledi.

Karayoluyla geldiği Niğde'de Vali Gündüz Beder'den brifing alan Güler, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AK Parti hükümeti göreve başlamadan önce 17 yılda sadece 9 ilde doğalgaz bulunduğunu, ancak 4 yılda bunu 41 ile çıkardıklarını belirtti. Enerji yatırımlarına da ağırlık verdiklerini ifade eden Güler, "Yeni bir çalışmayı burada açıklamak istiyorum. Türkiye'nin rüzgar haritasını çıkardık. Yenilenebilir enerjide önemli avantajları olan illerden biri de Niğde. Türkiye'de yenilenebilir enerji olarak adlandırılan rüzgar, güneş, jeotermal enerji santralleri yayılırsa, bu bölgede hem ucuz enerji üreteceğiz hem de hava kirliliğini önleyeceğiz. Enerjide dışa bağımlılığımız azalacak. Ayrıca yeraltı zenginlikleri bakımından bölgenin önemli potansiyeli var. Bu konuda da ciddi adımlar atıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Güler, bir gazetecinin "Doğalgazdaki dışa bağımlılığa bağlı olarak yaşanan aksaklıkların giderilmesi için ne gibi önlemler alındı?" sorusu üzerine, "Yer altında doğalgaz depolama çalışmalarımız sürüyor. Normal şartlarda bizim kontratlarımız olduğu için bir problem görünmüyor. Doğalgaz aldığımız ülkelerde sorun olmazsa biz de sorun beklemiyoruz. Yenilenebilir Enerji Yasası'nı çıkardık. Bundan dolayı da Türkiye'de çok büyük bir yatırım artışı oldu. Özellikle hidroelektrik santrallerde geçen ay 45 tanesini ihale ettik, bunların toplam üretimi 1 Karakaya Barajı kadar. Jeotermal haritasını çıkardık. Yani nerede ne kadar kaynağımız var, rezervler ne kadar belirledik. 14 ilin ihalesine çıktık. Bir de rüzgar haritasını çıkardık. Rüzgar haritasında rüzgar nerede hızlı esiyor, kaç saat esiyor, hangi yükseklikte esiyor, hangi sahalarda ise bu saha özel mi, kamu kurumu mu, yoksa ormanlık alan mı belirledik. Şimdi yatırım yapmak isteyen kişiler, o bölgelerde rüzgar türbinleri kurabilirler, lisansını alır ve elektrik üretmeye başlayabilir. Türkiye'de bu konuda çok ciddi potansiyel var. Dışa bağımlılığımızı azaltırsak, bu enerji kaynakları bedava. Üstelik bunlar bizim güneşimiz, rüzgarımız, suyumuz. Bunları süratli bir şekilde yaparsak hem hava kirliliğini önleriz hem de enerjide dışa bağımlılığı azaltmış oluruz" diye konuştu.
Doğalgaza zam yapılacağı haberlerini de değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Doğalgaza yapılacak zamla ilgili bilgiler tamamen yersizdir. Bunlar bilgiye dayanmayan söylentilerdir. Avrupa'da, Rusya'yla yaptığımız anlaşma sonucu doğalgazı hem sanayide hem konutlarda en ucuz kullanan ülkelerden biriyiz. Elektrikte de Avrupa'nın en ucuz ülkesiyiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam