Türkiye'nin "sakin Şehir Ağı" Genişliyor-Kentlerin Özgün Kimliklerini Koruyarak Yaşam Kalitesini Artırmayı Ve Sürdürülebilir Gelişmeyi Öngören Uluslararası "cittaslow " Ağına Türkiye'den Üye Şehir Sayısı Artmaya Devam Ediyor

ŞANLIURFA (A.A) - Efsun Yılmaz - Kentlerin özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören uluslararası "cittaslow (sakin

ŞANLIURFA (A.A) - Efsun Yılmaz - Kentlerin özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören uluslararası "cittaslow (sakin şehir)" ağı, Türkiye'de genişlemeye devam ediyor.

Türkiye'nin 2009 yılında Seferihisar'ın üyeliği ile tanıştığı ve aradan geçen sürede 8 üyeye çıkan "sakin şehir" ağına katılmak için Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi de başvurdu.

Halfeti'nin üyelik başvuru dosyası, ağ yapılanması çerçevesinde, ilk üye olarak Türkiye'nin "Sakin Şehir Başkenti" konumundaki Seferihisar Belediyesi'nce, ağın İtalya'daki merkezine teslim edildi.

Reklam
Reklam

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "sakin şehir" felsefesini tanıttı ve Halfeti'nin adaylığını değerlendirdi.

"Sakin şehir" ağının, dünyada yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası birliği olarak tanımlanabileceğini ifade eden Soyer, "sakin şehir" projesinin, öncelikle yerelde kalkınma modeli olduğunu ve dünyada bu birliğe üye 150'den fazla kentin bulunduğunu belirtti.

Ağa üyelik için aday kentlerin, çevre, altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerli üretimi korumak, misafirperverlik ve yerel mutfak kültürünü korumak ve desteklemek şeklinde belirlenen 7 ana başlıktaki 59 kriteri hayata geçirmeleri gerektiğini anlatan Soyer, "Sakin şehir uzun bir yolculuk ve bu yolculuk hiç bitmiyor. O hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

-"Sakin şehir" kentlere değer kazandırıyor-

Tunç Soyer, "sakin şehir" olmanın, benimsenen anlayış, ortaya konulan hedeflerle kentlere artı değer kattığını söyledi.

Seferihisar'ın, "Sakin şehir" olmasının ardından dünyada çok güçlü bilinirlik kazandığına dikkati çeken Soyer, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Mal ve hizmet değeri konusunda ilçede ciddi bir yükseliş oldu. Seferihisar bir cennet ve dünyada daha çok tanınmaya başladı. Gelecek yıl 6-8 Haziran tarihleri arasında Cittaslow Genel Kurulu'na ev sahipliği yapacağız ve 150 belediye başkanını burada misafir edeceğiz. Birliğe katılmamız ile birlikte İngilizler daha çok geliyor. 2013'te çok sayıda Rus bekliyoruz. Avrupa'nın her yerinden çok gelen var. Sakin şehir, aslında bir turizm projesi değil, ama bu yerel kalkınma modeli, turizmi de olumlu etkiliyor. İnsanlar artık burada tatil geçirmek istiyor. Bu durum tüm sakin şehirler için geçerli."

-Halfeti doğudan ilk üye olacak-

Soyer, "sakin şehir" ağına Seferihisar'dan sonra Gökçeada/Çanakkale, Vize/Kırklareli, Perşembe/Ordu Yenipazar/Aydın, Taraklı/Sakarya, Yalvaç/Isparta ve Akyaka/Muğla'nın katıldığını ve Türkiye'deki sakin şehir sayısının 8'e ulaştığını hatırlattı.

Son olarak Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin adaylık dosyasını ağın İtalya'daki merkezine ulaştırdığını kaydeden Soyer, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Halfeti çok heyecan verici. Sanıyorum önümüzdeki aylarda birliğe kabulü gerçekleşir. Böylece, Türkiye'nin doğusundan da bir kent birliğe katılmış olur. Halfeti, çok özel bir kent, sadece 13 ayrı tür 'kuş evi mimarisi'ne sahip. Her evin kendi kuş evi var ve farklı üsluplarla yapılmış. Muazzam bir hazine, olağanüstü tarihi miras, eşsiz doğa ile Halfeti'nin de sakin şehir olacağını düşünüyorum. Arkasından çok sayıda dünya güzeli kentimiz daha bu birliğe katılacaktır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz