Arap Baharı ve Türkiye’nin olası rolüne ilişkin tartışmalar sürüyor. New York Times gazetesi’nin, “Türkiye, Arapları birleştirebilir mi” sorusuna yanıt aradığı geniş haberinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun değerlendirmelerine de yer verdi. Davutoğlu, “Türkiye’nin sınırlarının hiç biri doğal değil. Hemen hemen tümü yapay. Elbette ulus devletler olarak onlara saygı göstermeliyiz ancak aynı zamanda doğal devamlılıkların olduğunu da anlamalıyız” dedi.
New York Times gazetesi, Anthohy Shadid imzası ile yayımladığı “Türkiye, Arapları Birleştirebilir mi” başlıklı geniş haberinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun görüşlerini de yansıttı. Ahmet Davutoğlu’nun “Tarihin normalleşmesi”nin olduğunu söylediğini belirten gazete, Türk hükümetinin “vize zorunluluğunu kaldırarak ve Ortadoğu ticaret bölgesini teşvik ederek bölgeyi yeniden entegre etmeye çalıştığı” yorumunu yaptı. NYT’a göre Davutoğlu şunları söyledi:
“Türkiye’nin sınırlarının hiç biri doğal değil. Hemen hemen tümü yapay. Elbette ki ulus devletler olarak onlara saygı göstermeliyiz ancak aynı zamanda doğal devamlılıkların olduğunu da anlamalıyız. Asırlar böyledir.”
NYT da “bütün bunlarda bir romantizm belirtisi var” ifadesini kullandıktan sonra “Türkiye’nin hırsı, olanaklarından büyük olabilir. Ancak ekonomik realiteler, şimdiden Türkiye’nin ve Irak’ın Kürt bölgelerini birleştiren, Gürcistan’daki Batum ile Türkiye’deki Trabzon’u bağlayan, Halep’i, Musul, Diyarbakır, Gaziantep ve İskenderun’dan oluşan bir kent eksene ekleyen eski rotaları restore ediyor ” diye yazdı.
-DAVUTOĞLU’NUN “BÖLGE VİZYONU”-
Haberde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, bölge vizyonunu, “Tarihi ve doğal çevresinin yeniden yaratılması” gibi tanımladığını, gerçekten hükümet politikası olan bu vizyonun, da çözülmemiş kimlik sorunları olan Türkiye’de hassas bir konuya dokunduğu” değerlendirmesinin yapıldı.
Türk milliyetçiliğinin ülkenin bölgede rol oynamaya hak ettiği hissiyatını içerdiği yorumunu yapan ABD’li gazete, “En sofistike Türklerin, Türk emperyalizminin yeni gerekçeleri iddialarını reddederek hedefi, İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa Birliği’nin habercisi olan serbest ticaret bölgesine benzer barışçıl bir ortaklık olarak tanımladıklarını” kaydetti.
Bu bağlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için çalışan genç akademisyen Yusuf Yerkel’in, Türkiye ve bölge ülkelerinin, yüze yakın yıldan beri “yüzeysel sınırlar, yüzeysel kültürel ve dini sınırları”yla ayrılmış olduğuna dikkat çekerek, “Şimdi Ürdün, Suriye ve Lübnan’a vize kaldırarak ulusal sınırları kaldırıyoruz” dedi. Yerkel, “Türkiye, Ortadoğu’da 20. yüzyılından beri var olan geleneksel politika anlayışına meydan okuyor” ifadesini de kullandı.
-“TÜRKİYE, HALA ‘ENTEGRE BÖLGE’ VİZYONUNA BAĞLI”-
NYT da, bu vizyonun Ortadoğu’da bir “dönüş noktası”na denk geldiğini belirtirken Arap devriminin yol açtığı, Libya’daki yatırım kayıpları ve Suriye’de kaos olasılığı gibi olumsuzluklara rağmen. Türkiye’nin “entegre bölge” vizyonuna bağlı olmayı sürdürdüğünü belirterek şunları yazdı:
“Türkiye, Suriye ve Irak’ı bağlayan bir demiryolu hattı geçen yıl yeniden açıldı; Gaziantep ile Halep arasında hızlı bir tren faaliyet gösterecek. Kuzey Irak’ın kaynakları, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve Türkiye’den orta Avrupa’ya kadar uzanacak boru hattı planları için stratejiktir. Şimdiden Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında ortak bir serbest ticaret bölgesine ilişkin anlaşmaya varıldı.”
Gazete, Türk tv dizilerinin Arapça dublajının yapıldığına, Türk yıldızları posterlerinin Irak’ta yoğun bir biçimde satıldığına, ünlü bir Türk aktörünü geleneksel Kürt veya Arap kıyafetleriyle göstermek için resimlerinin dijital olarak değiştirildiğine de dikkat çekti.(ANKA)