Türkiye'nin Suriyeli "misafirleri" Ikinci Yılını Doldurdu

Suriye'deki olayların başlamasının ardından yaşadıkları yerleri terk edenler arasında ilk grupta yer alanlar, Türkiye'deki ikinci yılını doldurdu.

Suriye'deki olayların başlamasının ardından yaşadıkları yerleri terk edenler arasında ilk grupta yer alanlar, Türkiye'deki ikinci yılını doldurdu.

Türkiye'de kendilerine sunulan imkanlarla çadır kentlerde ülkelerindeki olayların bir an önce bitmesini bekleyen Suriyelilerin en büyük arzusu ise bir an önce evlerine geri dönebilmek.

Ellerindeki Türk bayrakları ve özgürlük sloganlarıyla 29 Nisan 2011'de çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 252 Suriyelinin tel örgüleri aşarak canlarını kurtarmak için Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyü sınırından giriş yapmalarının ardından başlayan kaçışlar, her geçen gün artarak devam etti.

Reklam
Reklam

Kimi yaşadığı yerlerin bombalanması kimi yakınını kaybetmesi nedeniyle büyük bir korku ve endişeyle gözyaşları içerisinde kaçtıkları ülkelerinden iki yıldan bu yana uzakta olan Suriyelilerin, Türk Kızılayı tarafından oluşturulan çadır kentlerde her ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor.

Barınmadan beslenmeye, eğitimden sağlığa ve sosyal aktivitelere kadar birçok hizmetin sunulduğu Suriyeliler, bütün bu imkanlara, çatışmalar ve bombardımandan uzakta huzur içerisinde yaşamalarına rağmen geride bıraktıkları ülkelerine dönmenin özlemini çekiyor.

Türkiye'ye sığınan ilk grup arasında yer alan Zekeriya Muhammed Hüseyin (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib'in Cisres Şugur ilçesinden 4 çocuğu ve eşiyle kaçtığını anlattı.

Türkiye devleti ve halkına iki yıllık misafirperverlikleri için çok teşekkür ettiğini ifade eden Hüseyin, her ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmasına rağmen çatışmaların artarak devam ettiği ülkelerine dönmeyi büyük bir umutla beklediklerini söyledi.

Besan Şaban (42) ise 6 çocuğuyla Türkiye'ye kaçtığını, iki yıldan bu yana Türkiye'de güvenli bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Ölüm korkusu olmadan huzur içeresinde uyuyabilmenin çok güzel bir duygu olduğunu vurgulayan Şaban, şöyle konuştu:

"Çadır kentte her ihtiyacımız karşılanıyor ve bombardıman altında kalma gibi bir sorunumuz yok. Suriye'de ise terk ettiğimiz bölgelerde iki yıldan bu yana çatışmalar şiddetini artırarak devam ediyor. Bizler çoluk çoğumuzu kaybetmeden Türkiye'ye sığınabildik. Ancak bizim kadar şanslı olmayan birçok yakınımız ve arkadaşımız var. Hatay'daki çadır kentte sorunsuz bir şekilde hayatımızı sürdürüyoruz. Ancak gönlümüz geride bıraktığımız ve çatışmaların devam ettiği ülkemizde. Bir an önce Suriye'de demokrasinin sağlanmasını ve çatışmaların bitmesini temenni ediyoruz. Artık ülkemize dönmek itiyoruz."

Yaklaşık 23 ay önce Tartus kentinden ailesiyle kaçarak Türkiye'ye sığınan 11 yaşındaki Cemile Hattat da geride kalan arkadaşlarını ve okulunu özlediğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: