Türkiye’nin Sütün Yüzde 9'u Denizli’de Üretiliyor

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler (Köy-Koop) Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mehmet Varol,...

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler (Köy-Koop) Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mehmet Varol, Türkiye’de yılda 13 milyon 600 bin litre sütün yüzde 9’unun Denizli’de üretildiğini söyledi. Denizli’de 212 bin 499 büyükbaş ve 469 bin 917 küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Varol, “İlimizde yılda 292 milyon 982 bin 314 litre süt üretiliyor. Bugün itibariyle 81 kuruştan satılıyor ancak yem ve saman fiyatlarının yüksekliği nedeniyle süt üreticisi yine para kazanamıyor.” dedi. Türkiye’de kişi başına yıllık süt tüketimi 80 litre seviyelerindeyken Avrupa ülkelerinde 130 litre olduğunu kaydeden Varol, “Yıllardır istediğimiz ancak bu sene yapılabilen ‘Okul Sütü’ projesi kapsamında, 7 milyon 200 bin öğrenciye günde bin 100 ton civarında süt dağıtıldı. Bu proje, süt üreticilerimiz arasında psikolojik rahatlığın yaşanmasına sebep oldu. Üç yıl daha devam edeceği için üreticilerimiz rahat.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Süt üreticileri üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istediklerini de söyleyen Genel Başkan Vekili Vural, “Yem fabrikalarına biz çiftçiler ürettiğimiz arpa ve buğdayı satarken yüzde 1 KDV ile veriyoruz. Bunlardan üretilen hayvan yemlerini almak istediğimizde ise yüzde 8 KDV ödüyoruz. Yemdeki KDV oranının da yüzde 1’e düşürülmesini, dolayısıyla devletin süt üreticisine yüzde 7’lik kâr bırakmasını istiyoruz. Bunun yanında süt ve besi hayvanı yetiştiren üreticilerimiz için fabrika yemlerine devlet desteği istiyoruz. Et üretiminin bel kemiği olan süt üreticiliği ancak bu şekilde kalkınabilir. Denizli genelinde kurulu soğuk zincir sayesinde çok kaliteli süt üretimi yapıyor. Bu kadar fedakâr üreticilerin derdine de hükümetten çözüm bekliyoruz.” dedi.

'ARPA BUĞDAYIN SAPI, KENDİSİNDEN PAHALI'

Bu yıl çetin geçen kış sebebiyle arpa ve buğday rekoltesinde düşüş yaşandığını, bu yüzden de samanlık buğday sapının buğdaydan daha pahalı hale geldiği söyleyen Mehmet Varol, şunları kaydetti: “Geçen yıl 20 kiloluk bir balya buğday sapı 3–4 liradan satılırken bu yıl 20 kilo sap 8 lira. Samanlık sap fiyatının daha da yükselmesi bekleniyor, çünkü ürün yok. Besicilerimizi ve süt üreticilerimizin, kış için gerekli yem ve saman stoğunu şimdiden yapmalarını öneriyoruz. Rekolte düşüklüğü nedeniyle saman fiyatlarındaki artış ve yeme gelen sürekli zamlar, süt üreticilerimizin kâbusu oldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: