Türkiye’nin tansiyonu ölçülüyor

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin düzenlediği ‘Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz’ kampanyası 5’inci yılında Trakya Bölgesi’nde.

9 Mayıs’ta Kırklareli’nde başlayıp, 15 Mayıs’ta İstanbul’da sona erecek kampanyada bugüne kadar, 100 binden fazla kişinin tansiyonu ölçüldü.

Kampanyanın amacı, dünyada her 4 ölümden 1’inin nedeni olan hipertansiyon hakkında farkındalık yaratmak, bilinçlenmeyi sağlamak. Dünyada 972 milyon, Türkiye’de toplam 18,5 milyon tansiyon hastası ölüm riskiyle karşı karşıya. Nüfusun yüzde 31’inin tansiyonu hayatları boyunca hiç ölçülmemiş. Her 100 kişiden 60’ı, tansiyonun yüksek olduğunun farkında değil. Hipertansiyonu olanların yüzde 69’u ise, tedavi olmadan ölümcül risk altında yaşamaya devam ediyor.

Reklam
Reklam

KIRKLARELİ’NDEN START ALIYOR
Bu yıl kampanya boyunca, 9 -15 Mayıs tarihleri arasında Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin gezici tırı, vatandaşlarla kampanyaya katılan doktorları buluşturmak üzere, Trakya Bölgesi’nde olacak. Hipertansiyon kampanyası, 9 Mayıs Çarşamba günü sabah 9’dan akşam 17’ye kadar Kırklareli’nde Atatürk Meydanı’nda başlayacak. Kırklareli’nden sonraki rota sırasıyla; Edirne, Tekirdağ, Sakarya ve Düzce. Kampanyanın son durağı her yıl olduğu gibi İstanbul. ‘Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz’ kampanyası, 14 Mayıs pazartesi günü Taksim Meydanı’ndaki basın toplantısından sonra, 15 Mayıs Salı günü Beşiktaş Meydanı’nda sona erecek.

HİPERTANSİYON NEDİR?
Halk arasında ‘Sinsi Katil’ olarak bilinen yüksek tansiyon, kan basıncında yükselme olarak tanımlanıyor. Hastalığın sinsiliği, kendini belli etmemesinden ve zaman içinde hayati risk oluşturabilecek sorunlardan kaynaklanıyor. Yüksek tansiyon en sık, atardamarlara, beyine, kalp ve böbreklere zarar verir. Halk arasında ‘inme’ diye bilinen çok ciddi beyin rahatsızlığına, kalp krizine ve böbrek yetersizliğine kadar giden ciddi problemlerin arkasındaki en önemli nedenlerden biri yüksek tansiyondur.

Reklam
Reklam

BELİRTİLERE VE TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT!
Çoğu kimsede belirti vermeden sinsice yıllarca devam eden bu hastalığın belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi ve zaman zaman burun kanaması ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtilerin, çoğunlukla ilerlemiş vakalarda belirdiğini unutmamak gerek. Kan basıncının yükselmesine yol açan risk faktörleri arasında yüksek miktarda tuz tüketimi, şişmanlık, aşırı alkol kullanımı, genetik yatkınlık, ileri yaş, stres gibi faktörler sıralanabilir.
Novartis Sanofi, Pfizer, Deva EastPharma, Mesitaş ve Scania tarafından desteklenen ‘Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz’ kampanyası hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz; www.turkiyenintansiyonu.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: