Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, 30 milyon tarım parselini, uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları kullanılarak bilgisayar ortamına taşıdıklarını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, tarım üreticilerini yakından ilgilendiren tarım parsellerindeki yeni modellemesi sayesinde; ürünlerin hangi arazilerde ne miktarda üretilebileceği belirlenip, prim desteklemelerinin de bu veriler doğrultusunda yapılması sağlanmış olacak.
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, konuyla ilgili yaptığı bilgilendirme toplantısında, üreticileri yakından ilgilendiren ‘Tarım Parseline Dayalı Destekleme Modeli’ni kamuoyuna tanıttı. Bilgisayar ortamına taşınan parsellerdeki toprak ve arazi özelliklerinin belirlendiğini ifade eden Gürsel Küsek, çalışmada, sulu ve kuru tarım özelliklerinin dikkate alındığını, model kapsamında uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarının kullanılarak parsellerin sayısallaştırıldığını aktardı.
Küsek, “Tarım Parselleri Bilgi Sistemi kapsamında 52 milyon kadastro parseli ve 30 milyon tarım parseli bilgisayar ortamına taşındı. Parsellere kimlik numarası verildi. Bunun sayesinde parseller sonsuza dek izlenebilecek. Parsellerle ilgili değişiklik olduğunda yeni kimlik numarası veriliyor ama eski numara veri tabanında tutulabiliyor. Bu sayede ne tür değişiklikler olduğunu da takip edebiliyoruz.” dedi.
YIL SONU HAYATA GEÇİRİLECEK
Yeni tarımsal destek uygulaması ile prim desteğinin doğru ödeneceğini dile getiren Küsek, söz konusu modelleme ile her türlü itirazın, gerçek verilerle ispatlanarak cevaplandırılacağını, sahte mükerrer tapular ile destekleme alınması ve gerçek dışı ürün beyanının önüne geçileceğine işaret etti. Küsek, bilgisayar ortamında hangi parselin ne kadar ürüne ihtiyacı olduğunun belirleneceğini, 60 yıl sonra bile parsellerde neler yapılabildiğinin görüleceğini belirtti. Küsek, şunları aktardı:
“Bu sayede gıda güvenliği artacak, çevre kirliliğinin de önüne geçilecek. Modelleme için hazırlanan yazılımların yüzde 80’i tamamlandı, haziran ayında yüzde 100’ü bitecek. Yıl sonu itibariyle sistemi hayata geçiriyoruz. Çiftçilerin hangi ürünü ekeceğini internet üzerinden bize bildirecek. Biz de bu oranlara göre çiftçilere liste çıkaracağız. Çiftçiler bu ekim alanları listesine bakarak ürün ekimine o şekilde karar verebilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz