"Türkiye'nin tarımsal yapısı bozuk"

SAMSUN (İHA) - Samsun Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Osman Toraman, Türkiye'nin tarımsal yapısının bozuk olduğunu belirterek, arazi toplulaştırma çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü'nün aylık yayın organı "santim" dergisinde, "Ülkemiz ve Samsun Tarımının Gerçek Meselesi" başlıklı yazısında problemleri ele alan Ziraat Mühendisi Osman Toraman, tarım kaynaklarının plansız kullanımı nedeniyle sosyal ve ekonomik açıdan darboğazlara girildiğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi, korunması ve bilinçli kullanımı konularına gerekli önem gösterilmesini isteyen Toraman, "Tarımın temel sorunlarının başında tarımsal yapı bozukluğu başta gelmektedir. Bu yapı bozukluğunun önlenmesi arazi toplulaştırmasıyla mümkündür. Bunu gerçekleştirecek teknik eleman ve güce her zaman sahibiz. Son 30 yıldır uygulanan arazi toplulaştırma çalışmalarına yeterli önem verilmemiştir. Ülkemizin 27 milyon hektarlık tarımsal arazisinin çoğunluğu 30-35 dekarlık işletmelerden oluşmaktadır. 30-35 dekar da 7-8 parçadan oluşmuştur. Aynı işletmeye ait araziler birbirine 3-5 kilometre uzaklıktadır. Bu nedenle ekonomik ziraat yapma imkanı yoktur. ABD ve Avrupa'da işletme başına 300-350 dekar arazi düşmekte ve parça büyüklüğü ortalama 100 dekarı bulmaktadır. Bu arazilerde sulama ve drenaj bakımından problemli değildir. Dünyayla rekabet etmek istiyorsak arazileri toplulaştırmalı, drenaj ve sulama problemlerini çözmeliyiz. İkinci adımda da ürün deseni belirleme, beraberinde bu ürünleri işleyecek tesisleri eş zamanlı olarak kurmalıyız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin 27 milyon hektarlık tarımsal arazisinin 12 milyon hektarının sulanabilir ve sulamaya açılabilen arazi miktarının ise 3.5 milyon hektar olduğuna işaret eden Osman Toraman, şöyle devam etti:

"Tarım ürünlerinde ithalatçı konuma geçen ülkemizi ihracatçı yapmak zorundayız. Ülkemizde siyasi ve ekonomik istikrarı yakalamanın tek yolu, kaynakları israf etmeden biran önce çözüm üretmektir. Bugün elektrik enerjisine dayalı tarımda sulama suyu kullanan çiftçi 1 dekar sahayı 1 yılda 40-50 milyon liraya sulayabilmektedir. Halen tarımda kullanılan elektrik bedeli çok yüksektir. Devlet bu itibarla öncelikle 2004 yılını tarımda hamle yılı ilan etmeli ve sulama tesislerini inşa etmelidir. Tuzluluk, asitlik ve sodyumluluk nedeniyle bozulmuş devlet veya özel kişilere ait tarım arazilerinin ıslahı, tarla içi sulama ve drenaj tesisleri ve arazi tesviyesi yapılarak hizmet götürmelidir. Toplulaştırma, kullanma kabiliyeti, arazi temizleme, iyileştirme, drenaj, sulama ve verimlilik açısından bilgi üretmek üzere analiz ve toprak sınıflaması yapmak tarımda olmazsa olmazlardandır. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü de yatırımlarını artırmalıdır."

Reklam
Reklam