Türkiye'nin yüzen adaları

Erzurum - Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yer alan 8 yüzen ada ABD'de bu yıl yayınlanan "Genel Yüzen Adalar Bibliyografyası"nda yer aldı.

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, yaptığı açıklamada, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Girgin ile hazırladıkları "Coğrafyada Yeni Bir Kavram Yüzen Adalar" başlıklı bilimsel makalede yer alan 8 yüzen adanın ABD'de yayınlanan bibliyografyada yer almasının Türkiye'nin coğrafik zenginliklerinin bilinmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin coğrafik zenginliklerinin tanıtılmasının turizmin gelişmesine önemli katkısı olacağını kaydeden Prof. Dr. Bulut, uluslararası bibliyografyada yer alan yüzen adalar ve özelliklerini şöyle anlattı:

"Bingöl'ün Solhan ilçesi Hazarşah köyü yakınlarındaki Turnalar gölünde bulunan üç yüzen adanın üzerinde ağaçlar ve bitki örtüsü olması bakımından çok ilginçtir. Erzurum'un Olur ilçesindeki Ormanağazı köyüne 13 kilometre uzaklıkta bulunan göldeki yüzen ada ise maalesef gölün ortasına sabitlenmiştir.

Adıyaman yakınlarındaki Çat baraj gölünde suların kabardığı devrede yüzen adalar ortaya çıkmaktadır. Buradaki yüzen adaların sayısı yıldan yıla değişmektedir. Kayseri Sultansazlığı'ndaki gölcüklerde yüzen saz adaları bulunmaktadır. Işıklı Denizli'de bulunan Işıklı gölünde değişik kesimlerinde (hopa) denilen saz ve ot köklerinden meydana gelen, kuvvetli rüzgarlarda yer değiştiren bitki adacıklarının varlıkları ise çok ilginçtir.

Bibliyografyaya ayrıca Eber ve Akşehir göllerindeki yüzen adalar ile İçel'deki Adalı Göl'deki ada yer almaktadır."

Reklam
Reklam