"Türkiye'nin zorluklarını biliyoruz"

Bursa (AA) - Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Türkiye'nin AB'ye girmesiyle ilgili zorlukları bildiklerini belirterek, "Ancak ben inanıyorum ve güveniyorum ki, bu zorluklar aşılacak. Çünkü AB'nin güvenlik açısından, gelişim açısından ve özellikle barış içinde yaşamak açından kesinlikle Türkiye'nin birliğine gereksinimi var" dedi.

Verheugen, Bursa'nın merkez Osmangazi İlçe Belediyesince yaptırılan "Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Merkezi"ni ziyaret etmek üzere eşi Gabriella Verheugen ile birlikte geldiği Bursa'da, ziyaretinden önce Osmangazi Belediyesinin oluşturduğu Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi'nin açılışını yaptı.

Reklam
Reklam

Verheugen, merkezdeki incelemenin ardından yaptığı açıklamada, "Her zaman aslında ben Türkiye'nin Avrupa standartlarına uyması gerektiğini söyler, savunurdum ama bugün gördüklerim düşüncemi değiştirmeme neden oldu. Bu öylesine modern bir ünite ki, bence bu defa Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'yi izlemeli" dedi.

Verheugen, incelemenin dışında AB'deki görevi gereği Türkiye'de bulunduğuna işaret ederek, "AB'nin güvenlik açısından, gelişim açısından ve özellikle barış içinde yaşamak açından kesinlikle Türkiye'nin birliğine gereksinimi var. Dün sayın Başbakan'ın bulunduğu ödül töreninden sonra da söyledim. Bence yanlış anlamalar ve yanılgılar söz konusu. Şu konuda ki inancım da sonsuz; kesinlikle bireysel temaslar ve grupların birbirleriyle direkt iletişim içinde olmaları, yanlış anlamaları ve yanılgıları kesinlikle yok edecektir" diye konuştu.

Verheugen, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili sorulan bir soruya karşılık ise şunları söyledi:

"Türkiye dünyaya çok farklı bir şekilde gösterilmek isteniyor. Ancak buna izin vermemek zorundayız. Başbakan Erdoğan ile görüşmemde kendisinin bana bu yapılan cinayetin en sonuna kadar gidileceğini ve kimin bunu yapmış olduğunu, bu durumun açıklanacağını ve Türkiye'nin bunu kınadığını bana söylemesine çok sevindim. Kimse, hiç bir zaman için düşünce özgürlüğünün şiddetle karşı çıkılabilecek bir şeyine inanmamalıdır."

Reklam
Reklam