Türkiye'ye 12 Ağustos'ta göktaşı yağmuru

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, her yıl Temmuz ayı sonu ile Ağustos ayı ortalarında görülen Perseid göktaşı yağmurunun başladığını ve bunun en yoğun 12 Ağustos Pazar gecesi gözlemlenebileceğini söyledi.

Konuyla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Osman Demircan, güneş sistemi içinde çok değişik yörüngelerde dolaşan her türlü kaya parçasına göktaşı adının verildiğini belirterek, 12 Ağustos gecesi göktaşı yağmurunun gözle görülebileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Bir kuyruklu yıldızın güneş etrafında dolaşırken tamamen parçalandığında geriye kalan katı küçük çekirdeği ve yine bu bozulma sırasında açığa çıkan toz parçacıklarına göktaşı denildiğini anlatan Demircan, "Boyutları mercimek büyüklüğünden başlayıp kilometrelere varan bu göktaşlarının büyük olanlarının kökeni küçük gezegenler, küçük olanların kökeni ise kuyruklu yıldızlardır.

Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri yer yörüngesi ile kesişirse, göktaşı saniyede 12-72 kilometre hızla yer atmosferine girer. Meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır ve ışık saçmaya başlar. Bu olaya, kayan yıldız adı verilir" dedi.

Demircan, yılın belirli gecelerinde kayan yıldızların sayısının çoğaldığını ve bu olaya "göktaşı yağmuru" adı verildiğini ifade ederek, "Eğer her kayan yıldızın ışığının gökyüzünde yıldızlara göre izlediği yol, bir gök atlası üzerine çizilirse, tüm bu yolların bir noktada kesiştiği görülür.

Yani o gece, tüm göktaşları gökyüzünde bir noktadan geliyormuş izlenimi verir. Bu noktaya saçılma (radyan) noktası denir. Aslında hepsi birbirine paralel yörünge izleyen göktaşları atmosfere girmektedir.

Reklam
Reklam

Perseid göktaşı yağmuru da her yıl aynı aylarda meydana gelir. 23 Temmuz-22 Ağustos arasında görülen Perseid göktaşı yağmuru bu yıl 12 Ağustos Pazar gecesi en yoğun şekilde görülecek.

Bu göktaşları kuzey-doğu yönünde Perseus takım yıldızından yağıyormuş gibi görülecekler. Bu yıl özellikle bu göktaşları atmosferde daha uzun bir yay çizecekleri için çok daha hoş bir manzara oluşturacaklar. Ortalama saatte 100'ye yakın göktaşı yağmuru bekliyoruz. Vatandaşlarımızın bu göktaşı yağmurunu daha rahat seyredebilmeleri için ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi tarafından 'Perseid Meteor Yağmuru Seyri' düzenlenecek. 12 Ağustos 2007 akşamı yoğun bir biçimde gerçekleşecek olan yıldız yağmurunu izlemenin yanı sıra gezegen ve yıldız gözlemleri yapabileceğiniz, uzmanlar tarafından bilgiler alınabileceğiniz bu özel akşamda Ulupınar Gözlemevi kapılarını halkımıza ve tüm ilgilileri açıyoruz.

Bunun için 12 Ağustos 2007 günü saat 19.00'da Eğitim Fakültesi önünden gözlemevimize araç kaldıracağız. 19.00-20.00 saatleri arasında gözlemevinde bilgilendirme yapılmasının ardından, 20.00-22.00 saatleri arasında teleskopla gözlem ve meteor yağmuru gözlemlenecek.

Reklam
Reklam

Program saat 22.00'de sona erecek. İsteyen konuklarımız kendi imkanlarıyla Hava Radar Komutanlığı mevkiinde bulunan Ulupınar Gözlemevi'ne gelebilecek. Ayrıca aynı saatlerde Dardanos kampüsünde de aynı program düzenlenecek" dedi.

İHA