Türkiye'ye büyük onur

MİNA (İHA) - Suudi Arabistan Kralı Fahd bin Abdülaziz el-Suud, Mina'daki Kraliyet Sarayı'nda, kutsal topraklara hacı adayı getiren bütün İslam ülkelerinin hac organizasyonları başkanları, yöneticileri ve temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyeti davet ederek toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda İslam ülkeleri hac organizasyonları başkanları adına Türk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu yaklaşık 10 dakika süren bir konuşma yaparak, İslam dininin şiddet, terör ve anarşinin kaynağı değil, aksine dünya barışının kurulabilmesi için önemli bir imkan ve çare olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, sözlerine Allah'a hamd, Hazreti Peygamber'e salat ve selam ile başlayıp protokol hitaplarından sonra Türkiye ve diğer İslam ülkelerinin selam ve iyi dileklerini getirdiklerini söyleyerek, hac farizasının önemli bir parçası olan Arafat Vakfesi'nin Müslümanlara bir tarağın dişleri gibi eşit olduklarını hatırlattığını vurguladı.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, dikkatle dinlenen konuşmasında özetle, "Hac birçok zorluğu ve sıkıntıyı içinde barındırdığı için ağır fakat ibadet olduğu için de bütün Müslümanlarca arzu edilmektedir. Bu zorlukların aşılmasında ve azalmasında emeği geçen bütün yetkililere teşekkür ederim. Haccın aynı zamanda Müslümanlar arasında fikir ve kültür yönüyle uluslararası bir kongreye dönüştürülmesi çabalarını destekliyor ve takdirle karşılıyoruz. Gerçekten hac İslam ülkeleri arasında bilgi ve tecrübe alışverişinin artması, iletişimin güçlenmesi yönünde önemli bir fırsattır. Dün olduğu gibi bugün de yakinen inanıyoruz ki, insanlık toptan İslam'ın barış ve sevgi dolu mesajına ihtiyaç duymaktadır. Biz biliyoruz ki İslam dini şiddet, terör ve anarşinin kaynağı değil, aksine dünya barışının kurulabilmesi için önemli bir imkan ve çaredir. Medeniyetlerarası çatışmadan söz edildiği günümüzde hac ibadeti, farklı kültür ve anlayışların barış, sevgi ve rahmet potasında nasıl bir araya gelebildiğinin canlı bir örneğidir. Hac bizlere tanıma, tanışma ve bir arada barış ve kardeşlik içinde yaşayabilmesi öğretir. Bu duygu ve düşüncelerle haccınızın kabul edilmesini, günahlarımızın affedilmesini Yüce Mevla'dan dilerim" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Suudi Arabistan Hükümeti adına Hac Bakanı İyad Emin Medeni'nin de bir konuşma yaptığı söz konusu toplantıda Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun dünya Müslümanları adına konuşması, Diyanet'in hac organizasyonundaki başarısının yanı sıra, Suudiler'in Türkiye'ye verdikleri önemin bir göstergesi olarak değerlendirildi.