ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin yaşadığı doğalgaz krizinin termik ve hidrolik santrallerin tam kapasiteyle çalışmasıyla aşıldığını belirterek, bu sayede elektrik kesintisi yapmadıklarını, bu santraller çalıştırılamasaydı doğalgaz kesintisinin yanında bir de elektrik kesintisi yapmak zorunda kalacaklarını söyledi.
Bakan Güler, makamında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Doğalgaz krizinin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, doğalgazda şu anda bir problem olmadığını, ancak aşırı soğuklardan dolayı Türkiye'ye doğalgaz veren ülkelerin taahhütlerini yerine getirmekte zorlandıklarını söyledi. Bu noktada, hem İran'dan hem de Rusya'dan, taahhütlerini artırmalarını istediklerini de belirten Güler, şu anda gerek sanayi gerekse de konutlar da bir problemin söz konusu olmadığını kaydetti. Doğalgazı kesildiği için zarar uğrayan otoprodüktörlerin tazminat talep etme haklarıyla ilgili bir soruya karşılık Bakan Güler, bu kuruluşların görüşmelerini BOTAŞ'la sürdürdüklerini, ve görüşmeler belli bir noktaya geldikten sonra kamu oyuna bu konu hakkında bilgi vereceklerini söyledi.
Türkiye'nin doğalgazı dışarıdan aldığını ve aşırı soğukların gerekçe gösterilerek gazda düşüşler olduğunu yaşandığını hatırlatan Güler, "Bu düşüşleri de bizler belli bir plan dahilinde ayarlamalar yaparak dağıttık. Buradaki tabii ki en önem verdiğimiz konutlar, ondan sonra sanayi, ondan sonra da diğer müşterilerimiz. Bunlar içinde kesintili mukaveleli olanlar da var. Bu mukaveleliler zaten karşılıklı olarak, kesintili olarak yapılmış. Kesintili müşterilere bu gibi durumlarda ilk anda kesinti uygulanıyor. Burada kalıcı çözüm birinci olarak, kontratta ifade edilen miktarların kontrat imzalanan ülkeler tarafından yerine getirilmesi, 2. olarak deponun yapılması. Bu noktada depolar konusunu göreve gelir gelmez ele aldık" diye konuştu.
Silivri'deki doğalgaz deposunun inşaatının süratle devam ettiğini belirten Güler, "Haziran ayı sonunda inşallah bunu devreye almayı planlıyoruz. Bu çok önemli. 20 yıldır Türkiye doğalgaz aldığı halde depo yapmayı düşünmemiş. Hükümet olarak biz bunun eksikliğini hissettik ve bununla ilgili yatırımlara öncelik verdik" açıklamasında bulundu.
Tuz Gölü altında yapılması planlanan depo hakkında da bilgi veren Güler, bu deponun mühendislik çalışmalarının 2001'de durdurulduğunu söyledi. 2004'e kadar buna bu projeye 'el sürülmemesi için' karar alındığını bildiren Güler, "Biz bunu konsorsiyum ile görüştük ve bunu öne aldık. İyi ki de öne almışız. Etütleri yapıldı, Dünya Bankası kredisi kesinleşti. Şimdi de diğer faaliyetleri düzenli bir şekilde oluşturup devreye alacağız. Bunun alınması kolay değil, ama yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Rusya ve İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kesmesi karşısında Türkiye'nin uygulayacağı yaptırımlara ilişkin bir soru üzerine de Güler, bu ülkelerin ödeyecekleri bir para cezası olduğunu, ancak bu cüzi para miktarının sorunu çözmediğini kaydetti. Güler, "Para cezası çözüm değil, önemli olan gazın gelmesi. Bu oldukça, ufak bir para cezası, buradaki sorunu çözmüyor. Bunları da ayrıca çözeceğiz" dedi.
Rusya'ya doğalgazın karşılığının tarım ürünleri ya da mühendislik hizmetleriyle ödendiğini ancak, bunun 1993 yılında kalktığını belirten Güler, "Bunları da canlandırmaya çalışıyoruz. Ama buralarda önemli fırsatlar zamanında kaçmış" şeklinde konuştu. Bugün itibariyle İran'dan gelen gazda bir eksilme olduğunu da belirten Güler, bunun Türkiye'nin ihtiyaçlarını etkilediğini söyledi. Türkiye'nin yaşadığı doğalgaz krizinin termik ve hidrolik santrallerin tam kapasiteyle çalışmasıyla aşıldığını ifade eden Güler, bu sayede elektrik kesintisi yapmadıklarını, bu santraller çalıştırılamasaydı, doğalgaz kesintisinin yanında bir de elektrik kesintisi yapmak zorunda kalacaklarını vurguladı.
Nükleer programın ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine ise Bakan Güler, "Çalışmalar belli bir noktaya geldi, Ancak bu açıklamanın şekli üzerinde görüşüyoruz, yakında açıklarız" dedi.