Sağlık turizmini teşvik etmek üzere çıkarılan tebliğe göre, tedavi amaçlı Türkiye’ye gelen hastaların uçuş giderlerinin yüzde 50 oranında karşılanarak, hasta başına da bin dolara kadar destek verilecek.
Ekonomi Bakanlığı'nın ‘sağlık turizmi’ni teşvik etmek üzere çıkardığı tebliğ hakkında bilgilendirme toplantısı Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu'nda yapıldı. Mayıs ayında ATSO öncülüğünde oluşturulan Sağlık Turizmi Platformu tarafından düzenlenen ilk toplantıya içerisinde hastaneler, havayolları şirketleri, seyahat acenteleri, konaklamacılar ve sigortacıların bulunduğu sektörün önde gelen temsilcileri katıldı.
Toplantıda Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Uzmanı Mete Özbalaban sağlık turizmi teşviki konusunda hazırlananı tebliğ hakkında bilgi verdi. Tebliğe göre, bakanlık firmalara sağlık turizmi hizmeti vermek için ülkeye getirdiği turist başına 1000 dolar teşvik verecek. Fakat sağlık turizmi için turist getiren seyahat acenteleri ise bu teşviklerden yararlanamayacak.
Teşvikten yararlanmak isteyenlerin başvurularını Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğüne yapacağını anlatan Özbalaban, desteklere başvuran firmaların bakanlıkta bir dosyasının bulunacağını ve firmalardan imza sirküsü, ticaret sicil gazetesi ve beyannamelerin bir kez isteneceğini açıkladı. Bakanlığın belirlediği hedef ülkelerden gelen hastaların uçuş giderlerinin yüzde 50 oranında karşılanacağını ve hasta başına da 1000 dolara kadar destek verileceğini açıklayan Özbalaban, hasta başına verilecek desteğin tedavi masraflarının yüzde 20'sini geçmeyeceğini dile getirdi. Özbalaban, bu destekten sadece bakanlıkla protokol imzalayan sağlık kuruluşlarının yararlanabileceğini belirtti.
Bakanlığın verdiği destekler arasında yer alan tanıtım desteğinin ilgi çektiğini ifade eden Özbalaban, şunları söyledi: “Yurt dışında düzenlenen fuar, kongre, konferans kapsamında yapılan tanıtımlara ilişkin sponsorluk, reklam, danışmanlık, katılım ve organizasyon giderleri desteklenir. Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi şirketleri için yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destek verilir. Tanıtım desteğinde firmaların ön aday dosyası doldurması gerekir. Firmaların büyük kısmı ise fuar desteğine başvuruyor. Fuar desteğinden bir sağlık kuruluşu yılda 10 defa yararlanabiliyor. Bunda ise 15 bin dolara kadar destek var.”
Özbalaban, Google, Yahoo, Yandex, Baudi gibi arama motorlarının yurt dışı internet uzantılarına ve yurt dışındaki gazetelere verilecek ilanlarda da bakanlığın destek verdiğini söyledi. Bu desteğin yıllık 100 bin dolara kadar olduğunu bildiren Özbalaban, Türkiye'deki gazetelere verilecek ilanlar ise desteklenmediğini kaydetti.
OFİS KİRALARI BAKANLIKTAN
Mete Özbalaban, sağlık kuruluşunun yurt dışında irtibat ofisi gibi ön tanı merkezi kurması halinde de 4 yıl boyunca kira giderlerinin karşılanacağını açıkladı. Özbalaban, merkez başına yıllık en fazla 200 bin dolar destek sağlanacağını söyledi. Bütçe sıkıntılarının olmadığını dile getiren Özbalaban, bakanlık olarak bir yıldır sağlık turizmi ile ilgilendiklerini, bu nedenle de sektörden gelen taleplere göre tebliğde değişiklik yapılabileceğini ifade etti. Özbalaban, şu anda sağlık turizmi olarak hedefte 57 ülke olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz