Türkiye'ye Konuşlandırılacak Patriot Füzeleri

NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füzeleriyle ilgili, "Patriot füze bataryalarının sayısının 6-8 arasında

NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füzeleriyle ilgili, "Patriot füze bataryalarının sayısının 6-8 arasında olacağı söyleniyor. Bu artabilir de azalabilir de. Suriye'deki füze kaynakları dikkate alınarak sayı belirleniyordur" dedi.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Papillion Aysha Otel'de düzenlenen 19. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'na katılan NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, gazetecilerin Patriot füze sistemlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Alaboyun, Patriotların sayısının henüz kesinleşmediğini söyledi. Her NATO ülkesinde Patriot füzesi bulunmadığına dikkati çeken Alaboyun, Türkiye'nin kısa menzilli füze savunma sistemine ihtiyaç duyduğu için NATO'ya müracaat ettiğini kaydetti. NATO'nun da diğer ülkelere, ellerindeki Patriot füzelerini Türkiye'ye göndermeleri çağrısında bulunduğunu anlatan Alaboyun, "Patriot füze bataryalarının sayısının 6-8 arasında olacağı söyleniyor. Bu artabilir de azalabilir de. Suriye'deki füze kaynakları dikkate alınarak sayı belirleniyordur" diye konuştu.

Patriotların hava savunma sistemi olduğunu, menzilinin 70 kilometreyle kısıtlı olduğunu ifade eden Alaboyun, menzilinin kısalığı nedeniyle savunma aracı olduğunun altını çizdi. Patriotların saatte 10 bin kilometre hızla gelen tenis büyüklüğündeki bir topu tespit edebildiğine işaret eden Alaboyun, "(Düğmenin başında Türkler mi var, yabancılar mı) diye bir takım spekülasyonlar yapılıyor. Türk bir komutanın da arasında olduğu 28 kişilik karar mekanizması görev yapıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Ali Rıza Alaboyun, Patriotların Türkiye'de ne kadar kalacağının, Suriye'deki rejime bağlı olduğunu kaydetti. Ortada bir kriz olduğunu ve krizin sosyal boyutunun Türkiye tarafından üstlendiğini hatırlatan Alaboyun, Suriye'den gelen göçmen sayısının 150 bine yaklaştığını, Türkiye'ye yıllık maliyetin yaklaşık 400 milyon lirayı bulduğunu bildirdi.

Muhabir: Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: