"Türkiye'ye maliyeti yüksek olacak"

ANTALYA (İHA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Hidayet Atay, ABD'nin Irak'a yönelik olası askeri müdahalesi konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı ve, "ABD'nin Irak'a yönelik bir müdahalesi, bölgesel bir karmaşaya yol açmanın yanında, Türkiye'yi büyük zararlarla karşı karşıya bırakacak, 2003'e yönelik bütün ümitleri de olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.

Türkiye'nin hızla seçimlere gittiği bir ortamda bazı çevrelerin savaş kışkırtıcılığı işlevine meylettiğini ve uluslararası ilişkileri ülke içi meselelerde araç gibi kullanma eğilimi içerisinde olduklarını ifade eden Atay, "Partiler arasında milli konsensüs doğması sağlamalıdır. Başta milletvekillerimiz olmak üzere kamuoyu burnumuzun dibinde gelişen bu konuda büyük bir bilgisizlik içinde. İnsanlar hangi konunun Türkiye'nin menfaatine olduğu, neyin kaçınılmaz, neyin belirlenebilir olduğu konularında aydınlatılmalıdır. Gerekirse Meclisin bu konuda toplantıya çağrılması seçeneği de dahil olmak üzere, Cumhurbaşkanımız daha aktif rol oynamalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"EKONOMİDE GÖSTERİLEN FEDAKARLIK HEBA OLACAK" Irak'a müdahalenin Türkiye'nin öncelikle dış ticaret ve turizmini olumsuz etkileyeceğini ayrıca, enerji fiyatlarının artmasına yol açacağını kaydeden MÜSİAD Şube Başkanı Atay, "Müdahalenin çok olumsuz etkileri olduğu uzun zamandır konuşuluyor. DEİK'e göre savaşın ekonomiye 2003 yılı için getireceği ölçülebilir maliyet 14.2 milyar dolar civarında. Aynı verilere göre, savaş halinde Türkiye ihracat açısından 1.8 milyar dolarlık zarara uğrayacak. Turizmde 5, pahalı petrol ithalatından 2.5, üretimdeyse 2.5 milyar dolarlık kayıp meydana gelecek. Operasyonun 10 yıl içinde yaratacağı toplam maliyeti ise, 70 milyar dolar civarında olacak. Savaş kaygısı nedeniyle ham petrol fiyatlarında yaşanacak artışın Türkiye'ye maliyeti ise 2.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek" dedi.

Savaşın uzun sürmesi halinde ekonomik programın aksayacağını, Türkiye'ye yüksek bir fatura oluşturacağını ve bugüne kadar Türk halkının gösterdiği özverinin heba olacağını ifade eden Atay, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Finansal dalgalanma sonucu ilk olarak piyasalar altüst olacak. Döviz ve faizde yükseliş, borsada gerileme söz konusu olacak. Yüksek faiz, enflasyon ve yaşanacak gelir kaybı ekonominin daralmasına neden olacak. Piyasalarda büyük bir dalgalanma yaşanacak. Irak'ta savaş durumunda, yüzde 50'den, yüzde 80'li seviyelere gelen ve şimdi yüzde 70'lerde seyreden faizler yeniden fırlayacaktır. Yüksek petrol fiyatları nedeniyle, üretimde maliyet artışı, enflasyon ve işsizlik ekonomide durgunluğu hızlandıracak. Irak Savaşı'nın Türkiye'ye sadece gelecek yıl içinde 15-20 milyar dolar arasında maliyet getireceği 'resmen' açıklandı."

Hidayet Atay, "1990'daki Körfez Savaşı'nın 45 milyar dolarlık bir zarar verdiği gözönüne alınırsa, Türkiye yeni bir ekonomik kayba razı olamaz. Ayrıca, Irak'a yapılacak bir müdahale sadece bir yıllık değil, birkaç yıllık turist sayısını etkileyecektir. Turizm ağır bir darbe alacak, rezervasyonlar iptal edilecek. Yani turizm gelirlerinde büyük bir azalma olacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"PETROL FATURAMIZ YÜKSELECEK, SINIR TİCARETİ DURACAK" Atay, petrol fiyatlarının da artacağını belirterek, "Yılda ortalama 160-170 milyon varil ham petrol ithal eden Türkiye, varil fiyatının yıllık ortalama değerindeki 1 dolarlık yükseliş nedeniyle, 160-170 milyon dolarlık ek maliyetin altına giriyor. Savaş nedeniyle ham petrol fiyatlarında yaşanacak artışın Türkiye'ye maliyetinin ise 3 milyar dolara yakın gerçekleşmesi bekleniyor" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyon kişinin işsiz olduğuna dikkat çeker Atay, "Bu yılın ilk 6 ayında, 700 binden fazla kişinin işten ayrıldığı açıklandı. Sanayici mevcut işsizlere iş bulamazken, istihdam sağlamazken bir de savaşın ardından yaşanacak mülteci göçü ile işsiz sayısının patlayabilir. Savaş durumunda ABD'den veya IMF'den Türkiye'ye ek kaynak sağlanması konusunda ise yuvarlak cümleler dışında verilmiş kesin taahhütler yok" değerlendirmesinde bulundu.

Irak'a olası bir ABD saldırısının etkisinin sadece cephe ile sınırlı kalmayacağını, çok geniş bir alanı etkileyeceğini söyleyen Atay, "Yatırım ve iş şevki de müdahaleden olumsuz yönde etkilenmektedir. Körfez Savaşı sırasında Türkiye'nin ödemek zorunda kaldığı "ölçülebilir" faturanın 45 milyar dolar olduğu ifade ediliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam