**IMF ile yapılacak anlaşmadan gelecek paraya ek olarak, bu yıl Türkiye’ye 11 milyar dolar doğrudan yatırımın gelmesi bekleniyor. Gelecek para döviz ve faiz de etki edebilir.
**
Bloomberg’te çıkan habere göre; BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, Türkiye’nin bu yıl 11 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekeceğini söyleyerek bu miktarın 4,3 milyar dolarının enerji şirketlerinin satışı ve köprü ile otoyollarının özelleştirmesinden geleceğini belirtti. Altuğ’a göre gelecek paranın 3,3 milyar doları birleşme ve satın almalardan 3,5 milyar doları ise yeni kurulacak fabrikalara aktarılacak yabancı kaynaklardan gelecek.
2010 yılında meydana gelecek cari açığın 25 milyar dolar civarında olacağını söyleyen Altug, bu açığı finanse etmenin ise sorun teşkil etmeyeceğini sözlerine ekledi.
Hükümetin bütçe planlarına göre Türkiye’nin bu yıl yüzde 3,5 büyümesi hedefleniyor.
Altug 2009 yılı için Türkiye’ye 8 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımın geleceği tahmininde bulunmuştu. Açıklanan son verilere göre geçen yılın 11 aylık döneminde Türkiye 7 milyar dolarlık doğrudan yabacı yatırım çekti.
IMF İLE İLİŞKİLER 1 HAFTA 10 GÜN İÇİNDE AÇIKLANABİLİR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “IMF ile hükümet olarak nasıl bir noktadasınız?” şeklindeki soruyu yanıtlarken de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıklamalarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu açıklamalar çerçevesinde kısa zaman içinde belki 1 hafta içinde IMF ile tam bir mutabakatın ortaya konulabileceğini ve yeni anlaşmanın şartlarının kamuoyu tarafından da bilineceğini görüyoruz.”
Ergün, Türkiye ile IMF ilişkilerinde eskiden olduğu gibi çok katı anlaşmaların gündeme gelmeyebileceğini, daha esnek anlaşmaların söz konusu olabileceğini söyledi.
Her zaman parasal yönü çok güçlü olan anlaşmaların beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Ergün, Türkiye ekonomisinin uluslararası sistemle bir bütün halinde yürüdüğünü, bu açıdan bakıldığında “uluslararası ekonomi aktörlerinin Türkiye ekonomisiyle ilgili güven artırıcı bir önlem olarak görebileceği türde” anlaşmaların da söz konusu olabileceğine işaret etti. Sanayi ve Ticaret Bakanı, “O açıdan Türkiye IMF ilişkileri ve yeni anlaşmanın çerçevesini zannedersem 1 hafta 10 gün içinde görme imkanımız olacaktır” diye konuştu.
“DÖVİZE, KREDİLERİN FAİZ ORANLARINA ETKİSİ OLUR”
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, IMF ile bir anlaşma yapılması durumunda, bunun dövize ve kredilerin faiz oranlarına etkisi olacağını öne sürdü.
Dördüncü, karbon saydamlık projesine ilişkin olarak düzenlenen bir toplantı sonrasında gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın IMF anlaşmasına yönelik açıklamalarına dair sorularını yanıtladı.
Hükümetin birşey yapıyorsa doğru yaptığını ifade eden Dördüncü, “Dövize etkisi olur diye düşünüyorum. Kredilerin faiz oranlarına etkisi olur ama bir bakmak lazım” dedi.
“Senaryonuzu IMF anlaşmasına göre mi yaptınız” sorusuna ise Dördüncü, “Hayır... Revize edersek bilmiyorum, nasıl revize edebileceğimizi göreceğiz. Biz planlarımızı böyle bir takım şeylerle beraber yapmıyoruz, planlarımızda çok fazla değişiklik olmaz” karşılığını verdi.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de “Hayırlısı... Bence çok iyi bir zamanlama. Sayın Başbakanın söylediklerinden bu konuda bir ilerleme var. Eminim ki, iyi bir şekilde anlaşma yapılır” diye konuştu.