Türkiye’ye Model Olacak Proje Hızla Devam Ediyor

Türkiye’ye model olacak işlemenin yurtdışında ithal ettiği ikinci hayvan partisi de Van’a ulaştı.Van Ticaret Borsası...

Türkiye’ye model olacak işlemenin yurtdışında ithal ettiği ikinci hayvan partisi de Van’a ulaştı.

Van Ticaret Borsası (VATBO) ile Van Ziraat Odası’nın 32 ortakla birlikte 20 milyon TL yatırımla gerçekleştirdiği şirketin yurt dışında ithal ettiği ikinci canlı hayvan partisi de Van’a ulaştı. Yaklaşık 9 milyon 500 bin metrekare arazi üzerinde ortakların kendi öz kaynakları ve Ziraat Bankası'nca sağlanan hayvancılık kredisiyle kurdukları işletmeyi adım adım hayata geçirmeye çalıştıklarını kaydeden VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş. (VOTAŞ) adı ile kurdukları işletmeye geçen sene 315 simental cinsi süt sığırını Avusturya'dan ithal ederek başladıklarını söyledi. İthal ettikleri hayvanların gebe düveler olduğunu ifade eden Irak, yaşanan süreç içerisinde hayvanların doğumlarını tamamlamasıyla 230 adet de yavru dünyaya geldiğini ve şu anda işletmelerinde 550 hayvan bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Yaşanan depremde işletmelerinin de olumsuz etkilendiğini vurgulayan Irak, “Deprem sırasında doğumları gerçekleşmek üzere olan hayvanların büyük bir kısmı yavru attı. Her şeye rağmen VOTAŞ olarak faaliyetlerimize hiç ara vermedik. Bir taraftan tamirleri yaparken diğer taraftan normal faaliyetlerin akışına devam ettik. Zaman içinde arkadaşlarımız Avusturya'ya giderek uzmanlarla birlikte hayvan seçimlerini yaptılar. Seçtiğimiz 185 hayvandan 144'ünü bugün 5 TIR’la Van’a getirdik” dedi.

“İTHAL EDEN DEĞİL İHRAÇ EDEN ÜLKE OLACAĞIZ”

Seçtikleri hayvanların bugüne kadar Türkiye'ye ithal edilmiş olan hayvanların en iyisi olduğunu iddia ettiğini de söyleyen VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Irak, amaçları model projelerinin Türkiye'de yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Burada elde ettikleri yavruları önümüzdeki süreç içerisinde yurt içi piyasasına vermeye başlayacaklarını kaydeden Irak, Bu işletmelerin çoğalmasıyla birlikte artık ithal eden ülke değil, ihraç eden ülke konumuna geleceklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

“DOĞRU YERDE DOĞRU YATIRIM İLE ÖRNEK TEŞKİL ETTİK”

Doğru yerde doğru yatırımla örnek teşkil etiklerini de ifade eden Irak, hükümetin ve devletin bölgede yapılacak yatırımlara desteğini devam etmesini istedi. Depremden sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilere gereken desteği ve üzerine düşeni yaptığını da vurgulayan Irak, “İlerleyen zaman içinde bu desteklerin devam edeceğine inanıyorum. Telef olan hayvanların yerine yenileri hibe edildi, yem desteği verildi. Kredilerin ertelenmesi bizim cesaretimizi artırdı. Aldığımız destekle bütün zorluklara rağmen faaliyetlerimize devam ettik. Önümüzdeki sezondan itibaren biz piyasaya hayvan vermeye başlayacağız. Şu anda işletmemizin bin hayvanlık ünitesi hazır. Buzağı, genç hayvan ve sağımhanemiz hazır. Gelen ve doğacak hayvanların kaba yemleri hazır. Kendi işletmemizde kaba yem üretimi yapıyoruz. Yem üretimi olmayan yerlerde meyvecilik yapıyoruz. İşletme kapasitemiz bin büyükbaş hayvan için tüm altyapısı ile hazırlanmış durumda. Önümüzdeki dönemde biogaz ve süt işletme tesisi ile bin kapasiteli hayvan ünitesini daha planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: