'Türkiye'ye rüşvet verdik'

**ABD’nin büyük şirketlerinden 3M, yolsuzluk iddasıyla iç soruşturma başlattı

**

Siemens’in aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede karıştığı rüşvet skandalının ardından ABD’nin en önemli küresel şirketlerinden biri olan 3M’in de Türkiye temsilciliğinde de rüşvet verdiği iddiasıyla iç soruşturma başlatıldı. Şirketten, Amerikan Adalet Bakanlığı ve Halka Açık Şirketler Denetleme Komisyonu’na (SEC) verilen raporda yer alan bilgiye göre, şirket, bünyelerinde bulunan Türkiye Temsilciliği’nin, Türkiye’de bazı kamu kuruluşların hizmet ve ürün satmak için rüşvet verip, haksız ihaleler aldığı, yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddiasıyla iç soruşturma başlattı. ANKA Ajansı’nın haberine göre raporda, “12 Kasım2009 tarihinde şirketimiz Adalet Bakanlığı ve Güvenlik Denetleme Kuruluşu ile temasa geçerek, şirketimize bağlı Türkiye temsilciliğimiz hakkında elimize geçen raporlar doğrultusunda, Türk hükümetine bağlı kuruluşlara mal ve hizmet satmak için ihaleye fesat karıştırdığı, rüşvet verdiği, yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle dahili soruşturma başlattığımzı ifşa ettik” denildi. Raporda hükümete bağlı hangi kuruluşa rüşvet verildiği veya hangi ihaleye fesat karıştırıldığına ilişkin bilgiye yer verilmedi, ancak 3M’in en çok ulaştırma ve sağlık konularında belediyelere ürün ve hizmet satışı yaptığı biliniyor. 3M firması, Türkiye’de adının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet iddialarını tam olarak araştıracaklarını ancak, araştırma sonrasında ortaya çıkacak sonuçların ve bu sonuçların bedelinin ne olacağını henüz tahmin edemediklerini açıkladı. Hangi kurumlara rüşvet verildiğinin de soruşturma sonucunda ortaya çıkması bekleniyor.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE İLE TEMASA GEÇİLDİ
Raporda rüşvet iddiaları ile ilgili Türk makamlarına da bilgi verildiği belirtilerek şöyle denildi: “Şirketimiz iddialarla bağlantısı olan bazı Türk hükümet kuruluşlarıyla da temasa geçti. Rüşvet ve usulsüzlük iddiaları konusunda Amerikan Adalet Bakanlığı ve SEC ile birlikte çalışıyoruz. Şirketimiz konuyla ilgili soruşturmada ülke dışındaki faaliyetlerinin politikalarının, uygulamalarının ve denetimlerinin Yurtdışı Yolsuzluklar Yasası’na uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını değerlendirmek üzere dışarıdan danışmalık hizmeti de almaktadır. Şirketimiz soruşturmanın sonucunda ne tür bir yasal durumun ortaya çıkacağı veya ne gibi bir bedel ödeneceği konusunda herhangi bir tahminde bulunamamaktadır.”
RÜŞVETLE SARSILAN SIEMENS İLE İLGİLİ TÜRKİYE'DE ADIM ATILMADI
Alman elektronik devi Siemens de 2007 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde rüşvet suçlamalarıyla sarsılmıştı. Bazı ihaleleri alabilmek için rüşvet verdiğini kabul eden şirketin Türkiye’de bir üst düzey yöneticisinin dönemin başbakanının güvenlik danışmanıyla görüştüğü belirlenmiş, hazırlanan raporda “Söz konusu kişinin aracının, 150 milyon Euro’luk askeri proje Trafics için yardımda bulunmayı teklif ettiği belirtildikten sonra, “Sonunda Siemens ihaleyi aldı, deniliyor” ifadesi yer almıştı. Uluslararası ihalelerde de benzer suçlamaları kabul eden Siemens 2008 yılı sonunda Amerikan ve Alman adaletine yaklaşık 1 milyar Euro ceza ödemeyi kabul etmiş, öte yandan Türkiye’de ise konuyla ilgili tek bir soruşturma bile açılmamıştı.

Reklam
Reklam

‘CEZA SIEMENS KADAR OLABİLİR’
3M yöneticisi Stephan Sanchez, soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiğini belirterek, “Yetkili makamlara verdiğimiz faaliyet raporunda her şey açık olarak anlatılıyor” dedi. New York Barosu avukatlarından Cihat Akbulut da, “Rüşvetin büyüklüğüne ve etkisine göre Siemens olayında olduğu gibi 3M firmasına da çok büyük para cezası gelebilir. Şirketler 2 milyon dolara kadar para, kişiler 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir” dedi.

GAZETE HABERTÜRK