Türkiye'ye sığınan Kobanililer kentlerine dönüyor

Geçen Eylül ayında IŞİD'in saldırısı ardından Türkiye'ye sığınan onbinlerce Kobani sakini dönüş yolunda. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi 35 bin 649 kişinin Suruç'tan Kobani'ye geçtiğini söyledi.

Hikmet Durgun

Suruç

IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) geçen Eylül'de başlattığı saldırı ardından Türkiye'ye sığınan on binlerce Kobani sakini, Kürt güçlerin Ocak ayında örgütü yenilgiye uğratması ardından kentlerine dönmeye başladı.

BBC Türkçe'ye konuşan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, şimdiye dek 35 bin 649 kişinin Suruç'tan Kobani'ye döndüğünü söyledi.

Kürtlerin Suriye'deki iç savaş sürecinde ilan ettiği Kobani Kantonu'nun Sağlık Bakanı Nessan Ehmed ise çatışmaların bitmesi ardından 100 bin kişinin farklı yerlerden dönüş yaptığını belirtti.

Reklam
Reklam

Mürşitpınar'dan araçla geçebiliyorlar

Türkiye'de bulunan Kobanililer dönüşlerini, Suruç ilçesinde yer alan ve Kobani'ye geçişi sağlayan Mürşitpınar sınır kapısı üzerinden yapıyor.

Mürşitpınar sınır kapısı geçişler için Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri açık. Kobanililerin araçlarıyla da geçişine izin veriliyor.

Geçenlerin kimlik göstermeleri ve Türkiye'den herhangi bir tanıtım kimlik kartı almışlarsa onu teslim etmeleri gerekiyor. Geçişler kayıt altına alınıyor.

Büyük bölümü köylere yerleşiyor

Kentlerine dönenlerin kimisi yanında yatak, battaniye kimisi de elbise getiriyor.

Kürt yetkililer de giriş yapanları kaydediyor ve kalacak yeri olmayanları evlere yerleştiriliyor.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi

Dönenlerin büyük bir kısmı Kobani'nin köylerinde kalıyorlar.

Dönüş yolunda BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Kobanili Hesen Eli "Beş ay önce Kobani'den kaçarken üzüntüden ağlıyordum, bugün Kobani'ye döneceğim için sevinçten ağlıyorum" dedi.

BBC Türkçe'ye konuşan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi de 35 bin 649 Kobanili'nin kentlerine Mürşitpınar kapısından döndüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

Kaymakam Çiftçi, sınırda bekletilen yaklaşık 2 bin Suriyeli aracın da Kobani'ye geçişine izin verdiklerini dile getirdi.

Çadır kent kuruluyor

Kobani Kantonu Sağlık Bakanı Nessan Ehmed, toplamda sayıları 100 bine varan bu grubun Türkiye, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde Rojava olarak adlandırılan bölgede yer alan Kobanililerden oluştuğunu söyledi.

Ehmed, dönenlerin daha çok köylerde bir kısmının da kent merkezinde kaldığını belirtti.

Kobani Dışişleri Sözcüsü İdris Nessan ise dönenlerin açıkta kalmaması için kent merkezinin batısında 10 bin kişilik büyük bir çadır kent kurma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.