Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler

Ülkelerinde iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen, çadır ve konteyner kentlerin yanı sıra pansiyonlarda veya kiraladıkları evlerde barınan Suriyeliler'e yöre halkı

Ülkelerinde iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen, çadır ve konteyner kentlerin yanı sıra pansiyonlarda veya kiraladıkları evlerde barınan Suriyeliler'e yöre halkı ayrı bir önem veriyor.

İki ülke arasındaki coğrafi yakınlık ve komşuluk ilişkilerinin yanında halklar arasında akrabalık bağları da buluyor. Suriyeliler, 1,5 yıldan bu yana devam eden karışıklık nedeniyle yaşadıkları zor günleri Türkiye'nin desteğiyle aşmaya çalışıyor.

Barındıkları mekanlarda ülkelerindeki çatışmanın son bulup özgürlüğe kavuşacakları günlerin hayalini kuran Suriyeliler, aynı zamanda çeşitli kurslarla kendilerini geliştirme imkanı da buluyor. Çocuklar ise tesislerde Arapça eğitim veren okullarda öğrenimlerini sürdürmeye çalışıyor.

Reklam
Reklam

Kimi Suriyeliler, Türk Devleti'nin imkanlarıyla yaşamını sürdürürken kimileri de Türkiye'de yaşayan yakınlarının desteğiyle hayata tutunuyor. Bazıları ise bağ ve bahçe işlerinde çalışıp, kiraladıkları evlerde kalan aile fertlerinin geçimini sağlıyor.

Türkiye'nin kendilerine sunduğu imkanları bilen Suriyeliler, her fırsatta minnettarlıklarını dile getiriyor.

-"Olumsuz bir durum yaşanmadı"

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis'te konteyner kent, yurt ve kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerle ilgili olumsuz bir durum yaşanmadığını, yöre halkının Suriyelilere kucak açtığını söyledi.

Tapsız, kent merkezindeki yurt ile pansiyonlarda 2 bin Suriyelinin barındığını, şehir merkezinde ise 4 bine yakın Suriyelinin kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşadığını belirtti.

"Suriyelilerle ilgili emniyet kanalıyla, jandarma kanalıyla bugüne kadar intikal eden bir şikayet, bir problem söz konusu değil, çünkü gelen insanlar mağdur, orada zulümden kaçan, can korkusuyla bize sığınan insanlar" diyen Tapsız, Türkiye'nin tarihte olduğu gibi dini, dili, ırkı, mezhebi ne olursa olsun herkese kucak açtığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Kilisli vatandaşların büyük bir fedakarlıkla Suriyeliler'e her türlü kolaylığı, her türlü yardımı sağladığına işaret eden Tapsız, şöyle konuştu:

"Kilis Devlet Hastanesi'nde oradaki bombardımanda yaralanan 35'e yakın insan tedavi altında. Kilisli vatandaşlarımız organize olup tam tersine bu insanlara her türlü gıda, ilaç yardımını yapmaktalar. Hatay'la ilgili ve bizim ilimizi de kapsayan diğer illerde sanki Suriyeli mültecilerden bazı sorunlar olmuş veya yerel halk onların burada kalmalarını istemiyor, arzu etmiyor, bunların bir an önce buradan gitmesine istiyor gibi haberler yapılıyor. Bunların yanlı olduğunu, kesinlikle maksatlı bir şekilde yapıldığını düşünüyoruz. Çünkü Türk Milleti asil bir millettir, Türk devleti büyük bir devlettir. Her zaman kendisinden aman dileyen, kendisine sığınan insanlara kucak açmıştır."

-"Türkiye'ye ve Başbakan'a teşekkür ediyorlar"

Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerde etkin rol alan ve daha önce Şanlıurfa'nın, Suriye'nin Rakka, Halep ve Haseki kentleriyle "kültür köprüleri"nin koordinatörlüğü görevini de üstlenen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Halil Özcan, Suriye'de yaşanan iç karışıklıkta Türkiye'nin bu ülkenin halkının yanında yer aldığını ve olaylardan kaçan yaklaşık 100 bin Suriyeli'ye Türkiye'nin kucak açtığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türk halkının sığınmacı Suriyeliler'den rahatsız olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özcan, milletvekilleri olarak sık sık bölgedeki vatandaşlarla ve Suriyelilerle görüştüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de rahatsızlık diye bir şeyle karşılaşmadık, gittiğimiz her yerde insanların onlara kucak açtığını gördük. Suriyelilerle; tarihi, kültürel, coğrafi ve akrabalık bağımız var. İnsan akrabasından ve kardeşinden sıkıntı ve şikayet duyabilir mi- Bu hiç mümkün değil, hiç rastlamadık. Çünkü rahatsızlık verecek bu durumları yok bu kardeşlerimizin, nerede ve niçin rahatsız oluyorlar. Zaten kamptakiler içeride, izin dışında dışarıya çıkmıyorlar."

Milletvekili Halil Özcan, son bir ayda Şanlıurfa'daki çadır kentleri iki defa ziyaret ettiğini ve buralarda kalan mültecilerle Arapça konuşarak, görüştüğünü de belirterek, "Çadır kent ziyaretlerimde sürekli Türkiye'ye dua edenleri gördüm. Başbakanımız'a, Türkiye ordusuna ve halkına teşekkürlerini belirtiyorlar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

-Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan

Şanlıurfa'nın Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan da Türk halkı ile Suriye halkının öteden beri kardeşlik ilişkilerine sahip olduğunu belirtti.

Suriye'de yaşanan şiddet ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan sivil vatandaşların Akçakale'de kendileriyle aynı dili konuşan ve bir kısmı akrabaları olan vatandaşların desteğiyle zorluk çekmeden yaşamını sürdürdüğünü anlatan Ayhan, "Biz isterdik ki orada bu savaş olmasın, Suriyeli vatandaşlar evlerinden yurtlarından ayrı kalmak zorunda kalmasın. Buraya gelen tüm Suriyeli vatandaşlara elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onlarla ilgili şu ana kadar bir sıkıntımız olmadı, bundan sonra da olmaz inşallah" dedi.

Kızılay Akçakale Şube Başkanı Ahmet Meşurgül de Suriyeli sığınmacılar için her türlü imkanı seferber ettiklerini söyledi.

Suriyeli vatandaşlarla herhangi bir sorunları olmadığını ve zorda olan insanlara kucak açmanın gururunu yaşadıklarını anlatan Meşurgül, "Nasıl ki bir kardeşimizi veya akrabamızı misafir ediyorsak, Suriyeli vatandaşları da aynı şekilde ağırlamaya çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Muhabir: EKİP / Mehmet Güldaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: