Türkiye'ye tankerlerle doğalgaz getirildi

ÇANAKKALE (İHA) - İran'ın Türkiye'ye doğalgaz sevkıyatını durdurmasının ardından ortaya çıkan krizin en aza indirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar bütün hızıyla sürerken, Nijerya'dan Marmara Ereğlisi'ne deniz yoluyla götürülen 128 bin metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz Bermuda bayraklı gemiyle Çanakkale Boğazı'ndan geçirildi.

Öğle saatlerinde Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan 98 bin 798 grostonluk Bermuda bayraklı "Logoja" isimli 288 metre uzunluğundaki doğalgaz tankeri, saat 15.30 sıralarında boğazın en dar yeri olan Kilitbahir önlerine geldi. Çanakkale Boğazı güvenlik açısından 7 saat süre ile çift taraflı deniz trafiğine kapatılırken, doğalgaz tankerine de 3 adet römorkör refakat etti. İçinde 128 bin metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz bulunan tankerin bu yükünü Marmara Ereğlisi'nde bulunan Botaş'a ait tesise boşalttıktan sonra geri döneceği öğrenildi. BOTAŞ yetkilileri ise 128 bin metreküp sıvılaştırılmış doğalgazın gerekli dönüşüm çalışmasının ardından yaklaşık 76 milyon 800 bin metreküp doğalgaza eşit olduğu belirtti.

Reklam
Reklam

Bu arada Bermuda bayraklı "Logoja" isimli 288 metre uzunluğundaki geminin geçişi sebebiyle çift taraflı olarak deniz trafiğine kapatılan Çanakkale Boğazı ise saat 17.30'dan itibaren yeniden trafiğe açılacak. Bu süre içinde Gelibolu ve Bozcaada önlerinde demirli olarak bekletilen gemiler ise belirli bir sıra dahilinde yeniden boğaza alınmaya başlanacak.

Öte yandan Marmara Ereğlisi'ne sıvılaştırılmış doğalgaz getirecek olan ikinci tankerin ise 6 Ocak'ta boğaza giriş yapacağı öğrenildi. Cezayir bayraklı "Bachir Chihani" isimli 282 metre uzunluğundaki doğal gaz tankeri de Cezayir'den yüklediği yaklaşık 59 bin metrik ton doğalgazı Marmara Ereğlisi'ne götürecek.