Türkiye'yi de etkileyen fidye yazılımından korunmak için ne yapmalı?

WannaCry adlı fidye yazılımı, aralarında Türkiye'nin bulunduğu 150 ülkede 200 binden fazla kişiyi etkiledi. Siber saldırı asıl olarak kurumları hedeflese de bireysel bilgisayar kullanıcıları da risk altında. Peki uzmanlar saldırıdan korunmak ne yapmayı öneriyor? BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin de saldırıdan etkilenen ülkeler arasında olduğunu açıkladı.

Yazılım, 'solucan' olarak bilinen virüs aracılığıyla bilgisayarlara giriyor. Bu virüs, genellikle e-posta, kaynağı belirsiz programlar, forum siteleri, korsan oyun, DVD ve CD'ler aracılığıyla bulaşıyor.

Siber saldırı asıl olarak kurumları hedeflese de bireysel bilgisayar kullanıcıları da risk altında.

GÜNCELLEME, YEDEKLEME VE ŞÜPHELİ E-MAİLLER

Peki virüsten korunmak için ne yapmak gerekiyor?

Uzmanların önerileri işletim sistemlerini güncelleme, anti-virüs programlarının kullanımı ile şüpheli e-mail ve linklere dikkat etme üzerinde yoğunlaşıyor. Uzmanların önerileri şunlar:

Reklam
Reklam

Kullanılan işletim sistemi güncellenmeli. Bu, ileride de sürdürülmeli.Önemli dosyalar, farklı bir yerde yedeklenmeli. Uzmanlar bunu düzenli olarak yapmayı öneriyor. WannaCry'ın bilgisayarlara sızma yöntemlerinden biri, yanıltıcı e-mailler.

Mail kutusuna gelen e-maillere dikkat edilmeli. Şüpheli e-mailler açılmamalı.Şüpheli internet siteleri ve uygulamalara da dikkat edilmeli. Şüpheli linklere tıklanmamalı, şüpheli yazılım ve uygulamalar indirilmemeli. Bilinmeyen web sitelerine linkler üzerinden değil, sitelerin adları yazılarak girilmeli. Saldırıya uğrayanlar fidye ödememeli. Uzmanlar, ödeme yapıldığı zaman kilitlenen dosyaların geri verilmesinin de garanti olmadığını belirtiyor. Uzmanlar, güncellenmiş anti-virüs programlarının kullanımını da öneriyor.

Anahtar Kelimeler: