Türkler hasta olsa da işe gidiyor

İSTANBUL (İHA) - Global insan kaynakları danışmanlık firması Mercer'ın 24 Avrupa ülkesinde 821 şirket ile gerçekleştirdiği 2008 Avrupa, sağlık ve yan haklar raporu açıklandı.

2008 yılının değerlendirildiği raporda Avrupa'da işe devamsızlık oranlarının yükseldiği vurgulanırken, şirketlerin işe devamsızlık politikalarının çok verimli işlemediğinin de altı çizildi. Avrupa'da yılda ortalama işe devamsızlık kişi başı 7.4 gün. En fazla işe devamsızlık yapan millet Bulgarlar olurken, en düşük devamsızlık ise 4.6 gün ile Türklerde.

Reklam
Reklam

2008'in son çeyreğinde yaşanan global krizin etkisiyle şirketlerin maliyet kısıntılarını artırdığı günümüz koşullarında, kurum bünyelerinde önemli bir maliyet kalemi olan devamsızlık yönetimi ön plana çıktı. Mercer'in araştırması doğrultusunda katılımcı şirketler devamsızlıkların sebebini yüzde 78 eklem ağrıları ve buna bağlıklı fiziksel rahatsızlıklar, yüzde 52 stres ve mental hastalılar ve yüzde 20 kanser olarak sıraladılar. Fransa yüzde 55'lik oranla kanseri devamsızlık sebebi göstermesiyle Avrupa
ortalamasının üstüne çıkarken, stres ve mental hastalıklar ise en çok Hollanda, İngiltere ve İskandinavya yarım adası ülkelerinde görüldü.

TÜRKLER HASTA OLSA DA İŞE GİDİYOR Mercer'ın 24 Avrupa ülkesinde 821 şirket ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre işe en fazla devamsızlığı Bulgarlar yapıyor. Bulgaristan'daki devamsızlık oranını Portekiz, Norveç ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor. Türkler 4.6 gün ortalama ile Avrupa'nın en az devamsızlık yapan milleti olurken, İngiltere 5.5 ve İspanya 5.7 gün ile Türkiye'yi takip ediyor. Diğer yandan Amerika 5.1 günlük devamsızlık ortalaması ile Avrupa'dan farklı bir tablo çiziyor.

Reklam
Reklam

Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan araştırmayla ilgili olarak, "Avrupa ortalamasının kişi başı 7.4 gün olduğu tabloda Türkiye'nin 4.6 gün ile işe en az devamsızlık yapan ülke olmasının nedenlerini mutlaka değerlendirmek gerekir. Türkiye'de çalışanların öncelikle çetin rekabet koşullarıyla mücadele ettiklerini ve 2008 yılının kendine has kriz ortamı ve iş kaybetme endişesinin mutlaka göz önünde bulundurmak durumundayız. Diğer yandan Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye'de çalışma saatleri ile ilgili esnek uygulamalara çok daha az rastlanıyor. Aynı zamanda hastalıkla ilgili devamsızlığın raporlanması süreci de prosedürsel olarak kendi içinde zorluklar barındırıyor. Dolayısıyla Türkiye'de çalışanların hasta da olsalar işe devam ettiklerini ifade edebiliyoruz" açıklamasını yapıyor" dedi.
Yücesan ayrıca, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki işleyişle ilgili farklılıkların yanı sıra Avrupa'da artan stres ve mental hastalıklar karşısında Türk toplumunun aile yapısı ve sosyal ortamının, bireylerin yaşadıkları zor süreçleri hafiflettiğini ve daha dayanıklı kıldığını da ifade etti.

Reklam
Reklam

DEVAMSIZLIK ARTIYOR
Mercer Avrupa, Sağlık ve Yan Haklar Raporu'na göre yıllık ortalama işe devamsızlık oranı 7.4 gün. Diğer yandan katılımcı şirketlerin ortalama yüzde 19'u devamsızlıklarda artış, yüzde 68'i önemli bir değişiklik olmadığı ve yüzde 12'si ise azalma olduğunu vurguladı. Ülkeler baz alınarak bakıldığında ise Romanya yüzde 40, Polonya yüzde 33, İspanya ve Fransa ise yüzde 31'lik oranda işe devamsızlıkta artış olduğunu belirtti.
Rapora göre devamsızlıkların yüzde 58'i şirketler tarafından 5 ya da daha az günden ibaret olarak bildirildi. 2006 yılında gerçekleşen Mercer araştırmasında 10 gün ve üzeri devamsızlık ortalama yüzde 12 olarak ifade edilirken 2008 sonuçlarında uzun süreli devamsızlığın yüzde 15'e ulaştığı gözlemlendi. Raporda yer alan bir diğer ilginç sonuç ise büyük ölçekli firmaların, küçük ölçekli firmalara göre daha uzun süreli devamsızlıklarla gündeme gelmesiydi.

DEVAMSIZLIK "MALİYET" YARATIYOR
Mercer'ın hazırladığı sağlık ve yan haklar raporu devamsızlık oranlarının yanı sıra şirketlerin bu konudaki yönetimlerine de ışık tutuyor. Araştırmaya katılan firmaların çoğunluğu devamsızlık günlerinin verisine sahip olmakla beraber bu firmaların sadece yüzde 42'si devamsızlık sebebine ve yine sadece yüzde 33'ü devamsızlığın şirkete yarattığı maliyeti hakkında bilgiye sahipti.

Reklam
Reklam

Bu durumu devamsızlıkların kaydının gerektiği şekilde tutulmamasına bağlayan Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan, "Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da da sağlık harcamaları yükseliyor. Geçmiş araştırmalarımızdan çok iyi biliyoruz ki sağlıkla ilgili verilen yan haklar çalışanlar tarafından son derece önemli olarak algılanıyor. Maliyet yönetiminin son derece önemli olduğu günümüz koşullarında şirketlere önerimiz; sağlık harcamalarına neden olan unsurları iyi analiz etmeleridir. Devamsızlığın ve sebeplerinin kayıt altında tutulması, analiz edilmesi ve bu doğrultuda alınacak önlemler verimliliği artırmak adına önemli bir fark yaratacaktır" dedi.