Türkiye'de toplumun büyük bir çoğunluğu yeni ilaçlara daha çabuk ve daha kolay erişebilmek istiyor.
Uluslararası kamuoyu araştırma şirketi GfK'nın Türkiye çapında yürüttüğü bir araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu yeni ilaçlara Amerika veya Avrupa'da hastalara sunulmasının ardından maksimum 6 aylık bir süre içerisinde erişebilmeyi tercih ederken, katılımcıların yarıdan fazlası yeni ilaçların Türkiye'de gelişmiş ülkelerle aynı zamanda pazara sunulması gerektiğine inandıklarını belirtti.
GfK Türkiye, toplumun sağlık bakım sisteminde yeni ilaçlara verdiği değeri tespit etmek amacıyla 12-26 Ağustos 2006 tarihleri arasında, ülke çapında bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi.
Sonuçları bugün açıklanan araştırmaya göre, bölgesel düzeyde, vatandaşların %90'ından fazlası hastaların Amerika ve Avrupa'da sunulan yeni ilaçlara erişebilmesinin önemli olduğunu düşünüyor. Bu konuda en fazla destek ise Doğu ve İç Anadolu bölgelerinden (%95-96) geliyor.
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren AİFD Genel Sekreteri Engin Güner, Türk insanının bire iki çoğunlukla yeni ilaçların Türkiye'ye girişlerinin geciktirilmemesi gerektiğine inandığını kaydederek şunları söyledi:
"İnsanlarımız, büyük bir çoğunlukla Avrupalılar ve Amerikalılarla aynı zamanda yeni ilaçları kullanma hakkına sahip olmak istiyor. Yapılan araştırma bunu net bir şekilde ortaya çıkardı. Halen hükümetin yeni ilaçları Türkiye'de onaylaması en az 2 yıl sürüyor. Bu ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından kullanılması 3 yıl kadar zaman alabiliyor. Bu prosedürlerin, hasta beklentilerine ve Avrupa Birliği'ndeki standartlara uygun olması gerekiyor. Hükümet'le elele vererek işlemleri, hastaların beklentilerini karşılayacak şekilde, daha verimli ve şeffaf hale getirmenin yollarını bulmalıyız."
Belli bir gelir düzeyindeki hastaların yeni ilaçları yurtdışından temin edebildiklerine dikkat çeken Güner şöyle devam etti:
"Ancak Hükümetimizin onaylarını bekleyen milyonlarca vatandaşımız için aynı olanak söz konusu değil. Bu nedenle sağlık alanındaki farklılıkları kapatmak için daha çok çaba harcamamız gerekiyor."
Yeni ilaçlara daha hızlı, daha iyi erişim
GfK'nın yürüttüğü kamuoyu araştırması yeni ilaçlara erişimi, bireylerin gerek kendileri gerekse de aileleri açısından yeni ilaçlara verdiği önemi irdeleyen bir dizi soruyu kapsıyor.
Genel anlamda, bütün bölgelerdeki vatandaşlar hastaların ilaçlara en kısa sürede erişebilmesini çok belirgin bir şekilde destekliyor (%98-100). Üç kişiden ikisi yeni ilaçların geçtiğimiz yüzyılda uzun ömürlülüğe önemli bir şekilde katkı sağladığını düşünüyor; bu düşünce ülkenin Doğu bölgelerinde özellikle baskın bir şekilde gözlemleniyor. Bütün bölgelerde, hastalar yeni ilaçların hekimlere ve bu ilaçlara ihtiyacı olan hastalara ulaştırılmasının önemli olduğuna inanıyor.
Devletin ilaçlara daha fazla harcama yapması gerektiği düşünülüyor
Görüşülen her iki kişiden biri devletin ilaçlara yaptığı mevcut harcama düzeyinin yeterli olmadığını düşünüyor (yüzde 49); özellikle Batı Bölgesinde devletin ilaca yaptığı harcamaların çok düşük olduğuna inanananların oranı yüzde 54'e ulaşıyor.
Avrupa'daki tedavi standartlarının "daha iyi" olduğuna inanılıyor
Araştırmanın sonuçları, beş kişiden dördünün bugün Avrupa'daki tedavi ve bakım standartlarının Türkiye'den daha yüksek olduğunu düşündüğünü gösteriyor.
Hastaların büyük bir çoğunluğu (%93'ü) Avrupalı hastaların tedavileri için yeni bir ilaç kullanması durumunda, Türkiye'deki hekim ve hastaların da o ilaca erişebilmesinin önemli olduğunu düşünüyor; bu düşünceye en belirgin destek İç Anadolu bölgesinden geliyor (%95).
Yenilikçi ilaçlar yaşam uzatıyor, ekonomiye katkı yapıyor
Yenilikçi ilaçlar bir yandan hastanın sağlığını düzeltir ve yaşamını uzatırken; bir yandan da gereksiz ameliyatları, uzayan tedavileri engelleyerek kamunun sağlık harcamalarını azaltıyor. Ayrıca bu ilaçlarla kalıcı engelliliklerin önüne geçiliyor ve çalışanların hastalık nedeniyle işe gidemedikleri günler azalıyor. Bütün bunlar ekonomiye çok ciddi bir katma değer sağlıyor.