''Türkler, Irak konusunda hazır''

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'da Daniel Simpson imzasıyla dün yayınlanan bir haberde, Türkiye'nin Irak operasyonunda ABD'yi desteklemesi karşılığında bu ülkeye olan 4 milyar dolarlık askeri borcun silinmesini istedikleri duyuruldu.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfovitz ile Ankara'da bir araya gelen Türk yetkililer ise Irak konusunda ABD'ye verecekleri bir desteğe fiyat biçmeyeceklerini belirttiler. Haberde, Türk hükümetinin her firsatta bir Irak operasyonuna karşı çıktıkları ancak kapalı kapılar arkasında ABD ile uzlaşmanın bir yolunu bulmak için istekli olduklarını belirttikleri yazıldı. Buna göre, Türk yetkililerin ABD'ye olan askeri borcun silinmesi konusunu gündeme getirdiklerini de doğruladıkları belirtildi.

Üst düzey bir yetkilinin, "Ekonomik destek konusu diğer konulardan bağımsız olarak ele alındı" şeklindeki sözlerine yer verilen haberde, Ankara'nın Kongre'den 228 milyon dolarlık yardım paketinin çıkması işleminin hızlandırılmasını istedi.

Reklam
Reklam

Wolfovitz'in ise Ankara'dan ayrılmadan önce basına yaptığı açıklamada, Türkiye'ye Irak ile ilgili kararını sormaya gelmediğini çünkü kendilerinin henüz bir karara varmadıklarını söylediği belirtildi.

Türkiye'nin ekonomik nedenler ve Kürt meselesi yüzünden olası bir Irak operasyonuna sıcak bakmadığının belirtildiği haberde, Wolfovitz'in Türk hükümetini iki konuda da rahatlatmaya çalıştığına değinildi.

Anahtar Kelimeler: