Dünya Altın Konseyi’nin tahminlerine yer veren Bloomberg, Türkiye’de yastık altında saklanan altının değerinin 302 milyar dolar civarında olduğunu ve bu rakamın İrlanda’nın gayrisafi milli hasılasından yüksek olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’deki bankaların çok çeşitli altın yatırım seçenekleriyle tasarruf sahiplerinin elindeki altınları ekonomiye kazandırmaya çalıştığını yazan Bloomberg, Merkez Bankası’nın da altının teşvik edilmesine destek verdiğini hatırlattı.
Kriz dönemlerinin güvenli limanı olarak görülen altının bankacılık sistemine girmesiyle gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük tasarruf oranına sahip olan Türkiye’deki tasarruflar da artacak.
‘Cari açığa ilaç olur’
Dünya Bankası rakamlarına göre Çin’de tasarrufların gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 53’ken bu rakam Türkiye’de yüzde 12.7 civarında seyrediyor. Tasarruf oranlarının artması Türk bankalarının yurtdışından sendikasyon kredisi alımını azaltarak, kredi konusunda ellerini rahatlatacak. Türkiye’nin cari açığının 2011 yılında 77 milyar dolar olduğunu belirten ajans, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan büyük altın ihracatının da katkısıyla bu yıl ağustos sonu itibariyle yıllık cari açık rakamının yüzde 23 düşerek 59 milyar dolara indiğini kaydetti. Bloomberg yastık altındaki 302 milyar dolar civarındaki altının bir kısmının bile sisteme dahil olmasının cari açık üzerinde de olumlu etkisinin görüleceğini yazdı.
Kadınlar altının değerini biliyor
Türk kadınlarının altın günü geleneğinden de bahseden Bloomberg, bu yöntemle küçük bir servet biriktiren kadınların bunları bankaların altın hesaplarında değerlendirmeye başladığını da yazdı. Türkiye’de bankalar, vadesiz altın depo hesabı, vadeli altın mevduatı, altın biriken hesap, altın teminatlı ihtiyaç kredisi, altın havale, altın ve gümüş kredileri, taksitli altın ve gümüş kredileri gibi hizmet ve ürünler sunuyor.
Türk halkının altını bankadaki altın hesaplarında saklamaya başladığını anlatan Bloomberg, örnek olarak gösterdiği 32 yaşındaki ev hanımı Deniz Kalkan’ın, 6 tane Cumhuriyet altınını evde saklamak yerine bankaya götürdüğünü yazdı. 26 yaşındaki yönetici Özlem Başar’la da konuşan ajans, “Her ay ziynet biçiminde altın alıyorum. Enflasyondan daha çok yükseldiğinden kâr ediyorum” sözlerine yer verdi.