Türkmenler federalizm istiyor

BAĞDAT (İHA) - Irak'ta, Kürt ve Şii grupların federal yapıdan yana tavır koyması üzerine, bu ülkede yaşayan Türkmenler de Irak'ın toprak bütünlüğünü bozmayacak şekilde federal bir oluşumdan yana olduklarını söyledi.

Bugün başkent Bağdat'taki Türkmen Kardeşlik Ocağı'nda yeni hazırlanan anayasa hakkında bir konferans düzenleyen Türkmen Cephesi, yeni anayasada kendilerinin de temel haklarının kanunlaştırılması ve Türkmenler'in 3. unsur olarak anayasada yer alması gerektiğini vurguladı. Şu anki Irak parlamentosunda bulunan Türkmen Milletvekili Feyda Beyati, "Bizim yeni anayasada olmasını istediğimiz bazı noktalar var. Bunların en başında Türkmenler'in Irak'ta 3. asli unsur olarak kabul edilmesi geliyor. Ayrıca Türkmence'nin Türkmen bölgelerinde resmi dil olmasını talep ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

En önemli isteklerinden birinin Kerkük konusunda duyarlı karar verilmesi olduğunu kaydeden Beyati, "Biz Kerkük'e Türkmen özelliği verilmesini istiyoruz, eğer ülke genelinde bir federalizm uygulanacaksa Kerkük'e özel bir federalizm verilsin. Kuzeyde Kürtler'den sonra güneyde de Şiiler federal yapıdan bahsediyorlar, biz de Irak'ın toprak bütünlüğünü bozmayacak şekilde Türkmenler için federal bir yönetim isteriz. Türkiye için Kerkük kırmızı bir çizgidir artık bunu gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Feyda Beyati isteklerinin karşılanmaması durumunda, Türkmen halkına yeni anayasa için 'hayır' çağrısında bulunacaklarını da belirterek, "Kerkük'te son günlerde Kürtler'in, Türkmenler'e yönelik gerçekleştirdiği toprak gaspları kötü sonuçlar doğurabilir. Bu konuyu Başbakan İbrahim Caferi'ye bir mektupla bildirdik. Arazi gaspları bir an önce durdurulsun. Hükümet bu konuda bir önlem almazsa arazisi gasp edilen insanlar silah kullanabilir, istenmeyen olaylar çıkabilir. Halkı sakin olmaya davet ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Toplantıda bir açıklama yapan Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sarıkahya da, "1958'de Kürtler ve komünistler tarafından düzenlenen anayasa Türkmenleri dışlayarak yazıldı. Şimdi yeni anayasayla birlikte önümüze bir fırsat konuldu, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Anlaşılamayan konuların başında petrol gelirlerinin dağılımı, peşmergeler, kullanılacak dil ve federal yapı geliyor. Bunlar umarım karşılıklı konuşularak çözülecektir" dedi. Sarıkahya federal yapıyla ilgili olarak, "Sünniler'in büyük bölümü de federasyondan yana. Bence gerçek anlamda federasyon Irak için yararlı olacaktır" dedi.